17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U izdanju OKF-a: Objavljen novi broj časopisa Ars

Kultura

Comments 0

U izdanju OKF-a: Objavljen novi broj časopisa Ars

Autor: Antena M

  • Viber

Novi broj časopisa za knjievnost, kulturu i društvena pitanja “Ars”, objavljen je nadavno u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Novi broj je u cjelosti posvećen stvaralaštvu književnice Maje Herman Sekulić, a tematski broj časopisa Ars priredila je Aleksandra Nikčević Batrićević. Ona se u uvodniku za ovaj broj časopisa zahvalila Maji Herman Sekulić koja joj je, kako je zapisala, “nesebično predala u ruke svoje književno stvaralaštvo i prepustila mi odabir odlomaka iz njenih pjesničkih, proznih i esejističkih ostvarenja”.

“Velika pomoć došla je i od Lidije Kaluđerović iz Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević“ na Cetinju, koja je predanim i preciznim radom do savršenstva dovela bibliografski pregled različitih izvora koji su iz pera Maje Herman Sekulić, kao i značajnih stvalaca koji su o njenom djelu pisali, i time predstavlja sjajnu osnovu za dalje istraživače koji će se baviti djelom Maje Herman Sekulić. Ipak, zbog samog obima temata i činjenice da za mnoge tekstove nijesmo mogli dobiti autorska prava, tek dio onoga što spada u sekundarnu literaturu o njenome radu uključeno je u ovaj temat. Neki od časopisa u kojima su tekstovi objavljeni ugašeni su, iz nekih nijesu stizali odgovori na postavljeno pitanje o dozvoli za objavljivanje teksta, što nas neminovno navodi da još jednom kažemo veliko hvala svima koji su bez suvišnih riječi dozvolili ponovno objavljivanje tekstova o književnom djelu Maje Herman Sekulić. U Bibliografiji, posljednjem dijelu ovoga temata, navedeni su potpuni podaci o tekstovima, koji su integralno ili u odlomcima objavljeni u ovome broju Arsa” – zapisala je Batrićević.

U ovom broju Arsa nlaze se temati “Izbor iz poezije – Iz Kamerografije”, “Izbor iz poezije – Iz Kartografije”, “Izbor iz proznih tekstova”, “Odlomak iz romana Kralj svile”, “Odlomak iz Digitalne galaksije”, “Odlomak iz romana Ma Belle”, “Američka književna scena Maje Herman Sekulić”, “Maja Herman i Josif Brodski”, zatim razgovori sa velikanima kakvi su Rejmond Karver, Jerži Kozinski, Suzan Sontag, Čarls Simić. Broj zatvaraju tekstovi o književnom radu Maje Herman Sekulić i bibliografija.

Maja Herman Sekulić – pjesnikinja, esejista, romanopisac, prevodilac, teoretičar književnosti, doktor nauka sa Prinstona, autorka 19 knjiga prevedenih na više svjetskih jezika, dobitnica velikog broja nagrada i priznanja kod nas i u svijetu. Objediniti u bibliografski popis sve publikovane radove koji se odnose na stvaralaštvo Maje Herman Sekulić nije bilo jednostavno, tim prije što je ona živjela, školovala se i stvarala na tri kontinenta, a njena poezija i romani prevedeni su na više svjetskih jezika. Maja Herman Sekulić dobitnik je mnogih značajnih međunarodnih nagrada i priznanja. Više puta je bila u konkurenciji za NIN-ovu nagradu, a roman “Ma Belle” koji je 2015. godine bio kandidovan za ovo prestižno književno priznanje, nominovan je 2018. za međunarodnu nagradu grada Dablina. U decembru 2017. godine Maji Herman Sekulić je dodijeljena najveća nagrada Udruženja književnika Srbije – povelja “Simo Matavulj”.

Roman “Kralj svile”, bio je 2001. godine u najužem izboru za uglednu književnu nagradu “Žensko pero” u organizaciji lista “Bazar”. Dobitnik je izuzetnog priznanja – Nagrade za svoj “neprocjenjivi doprinos poeziji i kulturi Srbije, Turske i svijeta” na Festivalu “2018 Unesco World Poetry Day”, održanom u Istanbulu, na kome su učestvovali pjesnici iz cijelog svijeta. Takođe, dobitnik je internacionalne nagrade za literaturu “Galaxy Academy Awards”, a u obrazloženju odluke žirija stoji da se “američko-srpskoj pesnikinji i filozofkinji najprestižnija nagrada dodjeljuje za životna dostignuća u polju književne kreacije, umjetnosti i filozofije i uticaj koji ima na kanone književne misli i neizbrisiv trag koji je ostavila na savremenu književnost”.

Maja Herman Sekulić je jedina savremena pjesnikinja koja je u toku 2019. godine dobila deset prestižnih internacionalnih nagrada – u Rumuniji je 23. septembra 2019. dobila nagradu za poeziju i za značajan doprinos svjetskoj književnosti, kulturi i humanosti, koju dodjeljuje Fondacija za umjetnost i kulturu “Munir Mezjed”. U Indiji je, oktobra 2019. godine, na 39. svjetskom kongresu u Bubanesvaru (Odiša), dobila posebno priznanje, a nakon toga su joj na Svjetskoj pjesničkoj konferenciji 13. oktobra 2019. u Batindi, u Pandžabu uručene titule Maestra kreacije i Maestra metafore, počasna titula Globalne Ikone poezije i ambasadora dobre volje.

Oktobra 2019. u Italiji je primila međunarodnu književnu nagradu “Premio mondiale Tuliola Renato Filipeli” koja se prvi put dodjeljuje u Italiji za najbolje strane pjesnike. Maja Herman Sekulić je učesnik velikog broja književnih večeri, festivala, kulturnih manifestacija, a njene pjesme su ušle u više svjetskih antologija. Stvaralaštvo Maje Herman Sekulić predstavljeno je na 4. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici 2018. godine, a tom prilikom sa autorkom je razgovarala prof. dr Aleksandra Nikčević-Batrićević.

Novi broj Arsa se može naći na sajtu Otvorenog kulturnog foruma.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR