10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potpisan ugovor za digitalizaciju bioskopa u Kotoru

Kultura

Comments 0

Potpisan ugovor za digitalizaciju bioskopa u Kotoru

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ministarstvo kulture i Opština Kotor potpisali su ugovor o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopa u Kotoru, čija je vrijednost 200 hiljada eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ugovorom koji su potpisali resorni ministar Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i direktor Filmskog centra Sehad Čekić, predviđena je rekonstrukcija i modernizacija kina Boka.

„Projekat će biti realizovan u skladu sa razvojnim prioritetima utvrđenim Nacionalnim programom razvoja kinematografije 2018-2023. i Programom razvoja kulture 2016-2020“, navodi se u saopštenju.

Bogdanović je kazao da će se na taj način i kulturna ponuda Kotora obogatiti novim filmskim repertoarom i obezbijediti uslovi za prikazivanje kvalitetnih ostvarenja domaće i inostrane produkcije.

„Znamo da je kinematografija kompleksna oblast kulture, koja pored kreativnih i umjetničkih kapaciteta, ima i velike ekonomske potencijale. Upravo ta specifičnost ukazuje da je za sprovođenju politike razvoja ove oblasti neophodan promišljen, sistematičan i dinamičan pristup, a to je ono čime se Vlada i Ministarstvo kulture rukovode u kontinuitetu“, napomenuo je Bogdanović.

On je podsjetio je da je Nacionalnim programom razvoja kinematografije predviđena tehničko-tehnološka modernizacija, odnosno digitalizacija bioskopa.

„Ministarstvo je započelo taj proces. Dobili smo prvi 3D bioskop u Mojkovcu, obezbijeđena su sredstva za nabavku nove opreme za bioskop u Bijelom Polju, a projekat digitalizacije danas nastavljamo u Kotoru“, naveo je Bogdanović.

On je najavio da će sa aktivnostima nastaviti i u narednom periodu, tako da će po istom principu saradnje biti obuhvaćeni i bioskopi u Ulcinju, Baru i na Cetinju.

Aprcović je rekao da je zadovoljan današnjim potpisivanjem ugovora i zahvalio Ministarstvu i Filmskom centru što su prepoznali značaj ulaganja u modernizaciju bioskopa u Kotoru i u ovaj segment kulture.

„Kotor, kao jedan od centara kulture naše zemlje, ovim Ugovorom dobija izuzetno vrijednu donaciju koja će omogućiti nabavku nove opreme kako bismo našim sugrađanima omogućili najbolje uslove za gledanje filmske umjetnosti u našem kinu Boka, kazao je Aprcović.

Čekić je naveo da prema planu, postavljanjem tehnike koja može digitalno da projektuje zvuk i sliku, moći će da organizuju ne samo kvalitetno prikazivanje filmova, već će pažnja moći da se usmjeri na edukaciju i na ono najbolje što dolazi od svjetske filmske produkcije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR