15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izašla prva knjiga naše edicije - Crnogorstvo

Kultura

Comments 8

Izašla prva knjiga naše edicije - Crnogorstvo

Autor: Antena M

  • Viber

Pred čitaocima su studije iz crnogorske nacionalne istorije. Nastojao sam, koliko je u mojoj moci, da osvijetlim neke aspekte porijekla, razvoja, kontinuiteta, posebno obnove crnogorske ideje tokom 20.vijeka - navodi Vladimir Jovanovic u uvodnom dijelu svoje nove knjige ,,Crnogorstvo", koja je upravo izašla iz štampe.

,,Crnogorstvo je pojam njegoševski, dakle uslovno rečeno novijega je datuma, no suštinski seže mnogo dublje u prošlost, kada su naši slovenski preci, diferenciravši se od drugih okolnih naroda, zasnovali prvu starocrnogorsku drzavu - Duklju".

,,Za razliku od Crnogorstva i Srpstvo i Jugoslovenstvo su u Crnoj Gori neautentični - uvezeni su sa strane", navodi Jovanovic. ,,Crnogorstvo, najkasnije 1834, prvi u nekome pisanome izvoru pominje Petar ll Petrović Njegoš", a njemu se obraćaju i kao ,,gospodaru Crnogorstva".

,,Pojam, imenica i odrednica Crnogorstvo vraća se u novija vremena na javnu scenu. Koriste ga i laici i naučnici. Nalazimo ga i u literaturi na velikim svjetskim jezicima".

Etimološki se van Crne Gore definiše Crnogorstvo kao ,,osjećaj pripadnosti crnogorskom narodu, ukupnost osobina Crnogoraca, svi Crnogorci", ili kao ,,svojstva karakteristična za Crnogorce, privrženost Crnoj Gori i narodu".

,,Crnogorstvo je sveukupnost crnogorske nacije - narodnosne i državotvorne samosvijesti, tradicije, porijekla i plemena, običaja, karaktera, čojstva i junaštva, jezika, religije i kulture Crnogoraca", navodi Jovanović.

,,Očuvavši etničku homogenost i kolektivnu državotvornu memoriju, iskonsko Crnogorstvo je opstanak i razvoj zasnivalo uvijek u nezavisnim državama - knjaževinama, vladikatima, kraljevinama - ili se regenerisalo u projekcijama obnove nezavisne države.Ne postoji istoriografski dokaz da su Vojislavljevići, Balšići, Crnojevići, Petrovići-Njegoši - planirali utapanje u ikakve 'zajedničke države'".

Jugoslavije nijesu baštinile legat istorijske Crne Gore, navodi Jovanović, i dodaje da su ,,Jugoslavije nametnute od manjina - od Srba (1918) i komunista (1945) ".

,,I osnivanje i obnova Jugoslavije nijesu u Crnoj Gori legitimisani slobodno izraženom voljom njezina naroda - na referendumu ili plebiscitu. I Srbi od 1918. i komunisti od 1945. zabranjivali su temeljna ljudska prava - slobode govora, zbora i štampe. I kroz velikosrpsku, komunističku i postkomunističku Jugoslaviju je nepromijenjena stigma - 'crnogorski separatizam'".

Ali, za svega oko deceniju i po, od 1990. do 2006, koliko su u otežanim uslovima rata u bliskome okruženju i haosu tranzicije postojale kakve-takve slobode govora, zbora i štampe, Crnogorstvo se oporavilo toliko da je imalo snage da u regularnoj proceduri i na trasparentan način obnovi svoju nezavisnu državu. Time je ispunjen zavjet, reklo bi se i proročanstvo kralja Nikole, simbola klasične epohe Crnogorstva, kada je 1919, poručivao ,,Crna Gora je Crnogoraca - to je bilo, to će i biti".

Izdavači knjige,,Crnogorstvo" su Antena M i OKF.

Ovo je prva knjiga ,,Crnogorstvo" Vladimira Jovanovica, a u pripremi su još najmanje dvije.

Knjigu "Crnogorstvo" možete kupiti u marketima "Voli", kao i nedavno objavljenu knjigu "Zbilje i prividi" Milorada Popovića, takođe u izdanju Antene M i OKF.

Antena M planira snažnu izdavačku aktivnost, uskoro će biti aktivan i naš Identitetski istraživački centar (IIC) i vjerujemo da će ti sadržaji kompenzirati žalosnu neaktivnost krovnih naučnih i kulturnih institucija, čvrsto priključenih na državnu kasu.  

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Budo

E kad bi jos crkva bila na nasoj strani onda bi Crna Gora zaista bila vjecna, makar jos sto godina:)

Budo

Bravo! Snimati filmove i serije o Petrovicima, Ivanu Crnojevicu, Veljem ratu, Marku Miljanovu, obicnom narodu u starocrnogorskim prilikama, zivotu Podgorice izmedju 2 rata, crnogorskim partizanima...Srbi to uveliko rade:Montevideo, Kralj Petar, Nemanjici...

Miloš

Konačno da dobijemo prave knjige za učenje crnogorske istorije. Bravo za G-na Jovanovića i za tim Antene M! Knjigu kupujem odmah i očekujem nove.