12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Narodni muzej obilježio Dane evropske baštine

Kultura

Comments 0

Narodni muzej obilježio Dane evropske baštine

Autor: Antena M

  • Viber

Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom kulture i ove godine je obilježio Dane evropske baštine, kroz temu „Baština i obrazovanje“.

"Dani evropske baštine bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti. U okviru programa, 28. septembra u Etnografskom muzeju organizovana je radionica za učenike osnovne škole "Njegoš" sa Cetinja pod nazivom "Upoznajmo zlatovez – staru vezilačku vještinu", a 2. oktobra u CGU „Miodrag Dado Đurić“ predavanje hrvatskog arheologa i dugogodišnjeg direktora Arheološkog muzeja u Zadru, prof. dr Radomira Jurića, na temu „Zadar - kulturni dragulj na dlanu“, navedeno je u saopštenju. 

O tradicionalnom zanatu - zlatovezu, učenike su upoznale direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović i kustoskinja u Etnografskom muzeju, etnološkinja Tatjana Rajković, dok je praktični dio prezentovala Mileva Mijanović, konzervatorka za tekstil, koja se dugi niz godina bavi izradom crnogorskog veza.

Učenici su se upoznali sa vrstama, tehnikama, sadržajem i proizvodima tradicinalnog zanata – zlatoveza, karakterištičnog za područje Crne Gore i sa stvaralaštvom i invetivnošću zanatlija stvaralaca u lokalnoj zajednici, kao i bogatstvom crnogorske narodne nošnje koju, pored ostalih karakterističnih elemenata, krasi upravo zlatovez, odnosno motivi izvedeni ovom tradicionalnom tehnikom.

Hrvatski arheolog, dr Radomir Jurić, održao je u petak predavanje „Zadar - kulturni dragulj na dlanu“, na kojem je predstavio kulturno nasljeđe, muzeje i turističke potencijale grada Zadra. Predavanju na kojem su predstavljene znamenitosti grada Zadru, koje sežu do antičkih vremena, kao i Arheološki muzej Zadra, jedan od najstarijih u ovom dijelu Evrope, prisustvovao je ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić sa saradnicima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR