11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NUNS traži reakciju nadležnih na napade na reditelja i glumce predstave o Srebrenici

Izvor: Screenshot/RSE

Kultura

Comments 0

NUNS traži reakciju nadležnih na napade na reditelja i glumce predstave o Srebrenici

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je napade, prijetnje i uvrede kojima su posljednjih dana izloženi pozorišni reditelj, pisac i novinar Zlatko Paković i glumci u njegovoj predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“.

Predstava je premijerno izvedena 24. septembra, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

NUNS u saopštenju ukazuje da su napadi na Pakovića i glumce započeli u medijima bliskim vlasti, a da su se potom preselili i na društvene mreže.

„Smatramo da su i ovi izlivi mržnje posljedica atmosfere nasilja i netrpeljivosti koju u našem društvu ponajviše kreira i podstiče vlast, ali i da su rezultat činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa jezivim zločinima koji su tokom devedesetih počinjeni u njeno ime“, saopšteno je iz NUNS-a.

NUNS isitiče da su slobode mišljenja i izražavanja, kao i umjetničke slobode garantovane Ustavom Republike Srbije i da „predstavljaju jednu od najznačajnijih demokratskih tekovina, koje odvajaju moderna društva od onih totalitarnih“.

Nakon premijere predstave o Srebrenici, Pakovića su prorežimski tabloidi optužili da je režirao “antisrpski pamflet”, a prozivani su i targetirani i glumci koji su učestvovali u komadu. U predstavi igraju Katarina Jovanović, Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Vahid Džanković, Andreja Kargačin i Zlatko Paković.

Potom su, na račun Pakoviča i glumaca uslijedile i uvrede i prijetnje od strane korisnika društvenih mreža.

„Zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela, o napadima ćemo obavijestiti nadležne organe od kojih zahtijevamo da ispitaju sve okolnosti slučaja“, istakao je NUNS u saopštenju.

Reakciju nadležnih, prethodno je zatražio i producent predstave, nevladina organizacija Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Predstavom “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ obilježeno je 25. godina od genocida u Srebrenici, gdje su 11. jula 1995. snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.000 Bošnjaka. Kako su autori naveli, to je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u svoj epicentar stavlja važno pitanje za društvo u Srbiji danas - priznanje genocida u Srebrenici.

Podsjetimo da je dan nakon 24. godišnjice genocida u Srebrenici, 12. jula 2019. godine, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu održan performans "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo", kao uvod u predstavu.

Tada je dvadesetak ljudi u majicama sa nacionalističkim simbolima i likom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i druge zločine, upalo na izvođenje performansa, sa namjerom da ga prekinu.

Policija ih je izvela iz sale poslije verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima, a performans je tada nastavljen uz obezbjeđenje policije u civilu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR