11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljena knjiga Manjinska prava u Crnoj Gori i postojeći mehanizmi njihove zaštite

Kultura

Comments 0

Objavljena knjiga Manjinska prava u Crnoj Gori i postojeći mehanizmi njihove zaštite

Autor: Antena M

  • Viber

Objavljena je knjiga "Manjinska prava u Crnoj Gori i postojeći mehanizmi njihove zaštite" autora Kristjana Dukaja.

Knjiga je objavljena na crnogorskom i albanskom jeziku.

Rad je odbranjen na Univerzitetu u Sarajevu - Fakultetu političkih nauka, čiji je mentor prof. dr. Shaćir Filandra. Ovaj rad je odraz trenutne situacije u oblasti prava manjinskih naroda i etničkih zajednica u Crnoj Gori, odnosno toka i institucionalnih rješenja u ovoj oblasti, predviđenih Ustavom i relevantnim zakonima u zaštiti i unapređenju prava građana., pripadnici manjinskih naroda.

Knjiga je objavljena u poznatoj izdavačkoj kući „Fiorentia“, u Skadru.

Dukaj je politikolog – magistar međunarodnih odnosa i diplomatije,  trenutno je zaposlen kao savjetnik za odnosne s javnošću u opštini Tuzi.

Drugi za knjigu:

Rad Kristijana Dukaja, prvobitno nastao ka master teza na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a sada pretočen u knjigu, samom svojom tematikom značajan je doprinos razvoju politološkog mišljenja u širem akademskom prostoru. Naime, Dukaj je manjinsko pitanje u Crnoj Gori prvenstveno postavio kao demokratsko pitanje; mjera demokracije jednog društva je status i položaj njenih manjina, a budući je crnogorska država i društvo, baš kao i ostala postojugoslavenska društva, etnički  diverzificirana značajno je pratiti I analizirati dosege društvene I političke pluralizacije takvih zajednica. Ovakvu vrstu radova je moguće I poželjnoi opetovati kor vremenske cikluse jer se tek na taj način stiče komparativni uvid u stanje ljudskih I kolektivnih parava pripadnika manjinskih zajednica. 

Prof. dr. Šaćir Filandra Sarajevo FPN

Dukaj, nudi različite modele i pristupe koje su ovu obalst regulisale u saglasju sa međunarodnim normama. S toga, isti pristup, Dukaj sugeriše i preporučuje i za državu Crnu Goru. Dukaj, podrazumijeva multikulturne, multikonfesionalne i multinacionalne posebnosti u Crnoj Gori, gdje se sa javnim službama može pozitivno doprinositi proširivanju i povećanju granica tolerancije i eliminaciji etničke distance. Knjiga Kristjana Dukaj, „Prava manjina u Crnoj Gori i postojeći mehanizmi njihove zaštite“, je  jasan priručnik koji jasno ukazuje na preporuke za poštovanjem identiteta manjinskih naroda, kao i njihov razvoj i realizaciju konkretnih prava u ovoj oblasti.

Alji Saljaj

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Koha javore”

 

I mao sam čast i privilegiju ta pročitam naučni rad „Praba namnjina u Crnoj Gori i postojeći mehanizmi njihove zaštite“, uraen od mr. Kristjan Dukaj. Nacionalne manjine služile su i služit će kao ključni faktor u očuvanju mira, stabilnosti i doborsusjedskih odnosa u regionu Blkana. Želim da na početku čestitam autora Gukaj, za način kojim je proučavao činjenice i stila kojim je napisan ovaj rad sa visokim naučnim, kulturološkim, socijalnim i političkim vrijednostima. Ovaj rad, poslužiće kao putokaz svakom stranom i domaćem diplomatu, zatim novinarima, analitičarima ili istoričarima, koji budu imali potrebe za uvidom u multi-etničku demokratiju u Crnoj Gori.

 

Ambasador
Arben ČEKU
izvršni direktor ACGG (Albanian for Good Governance)

 

Rad mladog kolege Kristjana Dukaja, smatram značajnim doprinosom dosadašnjih dometa u ovoj oblasti u Crnoj Gori koja je učinila značajne korake u poštovanju i afirmaciji ljudskih i manjinskih prava. Takodje, smatram podsticajnim ovaj i slične radove da se dalje nastavi sa unapredjenjem prava iz ove oblasti, prije svega u našem regionu poznatom po multikulturalnom i multinacionalnom sastavu.

Ass. Berina Beširović, MA, FPN-Sarajevo

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR