16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba posvećena Božidaru Vukoviću Podgoričaninu

Kultura

Comments 0

Izložba posvećena Božidaru Vukoviću Podgoričaninu

Autor: Antena M

  • Viber

Matica crnogorska i Glavni grad Podgorica – Sekretarijat za kulturu i sport poklanjaju Osnovnoj školi "Božidar Vuković Podgoričanin" izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo – Božidar Vuković Podgoričanin. 

"Izložba posvećena vojvodi i štamparu Božidaru Vukoviću Podgoričaninu predstavlja nastavak saradnje Matice crnogorske i Glavnog grada Podgorica, kada smo prošle godine, uz podršku Ministarstva kulture, realizovali izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo. Povod za organizovanje izložbe bili su jubileji: 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika - prve knjige iz Crnojevića štamparije i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika - prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina.

Crnogorska dinastija Crnojevića osnovala je prvu štampariju na Balkanskom poluostrvu i prvu državnu štampariju u Evropi. Inkunabule iz Crnojevića štamparije i knjige iz štamparije vojvode Božidara Vukovića Podgoričanina prvorazredni su simbol crnogorske nacionalne kulture i identiteta.

Ovim projektom želimo da učenicima i crnogorskoj javnosti približimo domete i značaj veličanstvene figure naše istorijske i kulturne prošlosti - Božidara Vukovića Podgoričanina i njegovog sina Vićenca. Vojvoda Božidar Vuković Podgoričanin je 1519. godine u Veneciji oformio štampariju, okupljajući stručne ljude, koji su već imali iskustvo iz Crnojevića štamparije, te nastavlja da izrađuje bogoslužbene knjige na ćirilici. One su distribuirane i prodavane diljem pravoslavnih slovenskih zemalja, gdje danas predstavljaju kulturno dobro najviše vrijednosti", navodi se u saopštenju. 

Izložbu čini 12 bogato ilustrovanih panoa sa pratećim tekstom.

"Pored prikaza reprezentativnih stranica knjiga i ilustracija, izložba donosi i biografske detalje o Božidaru i Vićencu Vikoviću, opisuje knjige koje su štampali, govori o njihovom uticaju i ugledu koji su stekli", navodi se u saopštenju. 

U programu učestvuju Ana Medigović, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, Ljubinka Nedić, direktorica OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin" i Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske.

Program će biti održan u OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin" u Podgorici, u četvrtak 22. oktobra s početkom u 10 sati. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR