7 °

max 15 ° / min 0 °

Četvrtak

26.11.

15° / 0°

Petak

27.11.

16° / 1°

Subota

28.11.

15° / 1°

Nedjelja

29.11.

13° / 6°

Ponedjeljak

30.11.

10° / 3°

Utorak

01.12.

11° / 0°

Srijeda

02.12.

11° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radovan Radonjić dobitnik Godišnje nagrade časopisa Komun@

Kultura

Comments 2

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Radovan Radonjić dobitnik Godišnje nagrade časopisa [email protected]

Žiri u sastavu Zuvdija Hodžić, Nela Savković-Vukčević i Velibor Čović donio je odluku da Godišnja nagrada „[email protected]“, koja se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske  baštine Crne Gore, pripadne prof. dr Radovanu Radonjiću, redovnom profesoru Univerziteta i redovnom članu Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, dobitniku Trinaestojulske nagrade Crne Gore, Nagrade oslobođenja Titograda i Nagrade oslobođenja Cetinja koji je svojevremeno odlikovan Ordenom rada sa zlatnim i Ordenom Republike sa srebrnim vijencem.

"U obrazloženju žirija koji se opredijelio da nagrada pripadne profesoru Radonjiću u veoma jakoj konkurenciji prijedloga koji su dostavljeni  Programskom odboru časopisa [email protected] od strane akademsko-naučnih institucija Crne Gore, NVO  i grupe građana, stoji da je profesor Radonjić zavrijedio godišnju nagradu jer je „jedinstvena intelektualna figura u novijoj povijesti države Crne Gore koja  je dosljedno njegujući kritički odnos dala nemjerljiv doprinos ukupnoj njenoj emancipaciji, snaženju državotvorne svijesti i crnogorske nacionalne samobitnosti, njenog jezika, kulture i duha.

Profesor Radonjić je napisao preko 50 knjiga iz različitih oblasti, a tokom svih prethodnih godina  između ostalog, postojano je  insistirao na činjenici da je Crna Gora, kao društvo i država, stoljećima funkcionisala kao jasan primjer države i društva koje je dokaz da “sve veliko u istoriji nije stvorio ni etnik, ni vjernik, nego čovjek”.

Žiri je takođe jednoglasno odlučio da ova prestižna nagrada pripadne profesoru Radonjiću i zbog toga što su se saglasili sa mišljenjem predlagača da je njegovo životno, intelektualno i naučno djelo primjer i paradigma civilizacijske odbrane crnogorskog kulturnog, nacionalnog i državnog  identiteta", piše u saopštenju.

Žiri je donio odluku da dodijeli i četiri ravnopravne specijalne plakete i to:

"Borislavu  Cimeši,  piscu i publicisti  i  jednom od osnivača Crnogorskog društva nezavisnih književnika, crnogorskog i hrvatskog PEN centra, članu Matice crnogorske, Fondacije Sveti Petar Cetinjski, književne opštine Cetinje, plodnom enciklopedisti i članu mnogih književnih i drugih udruženja, kao  i dobitniku nekoliko književnih nagrada u Crnoj Gori i regionu, Autor je brojnih knjiga među kojima:“Crnogorske slave, svečevi i običaji“ “Rovačka Republika“ i najnovije “Zavjere i atentati na Kralja Nikolu”.

- Draganu B. Peroviću, publicisti, autoru i uredniku velikog broja stručnih, naučnih i publicističkih radova i knjiga iz nauke o književnosti, kulture i enciklopedistike na crnogorskom i bugarskom jeziku, autoru televizijskih serijala “ Istjerivač mitova “ i “Crnogorci sentom po svijetu” i velikog broja tekstova vezanih za identiteska pitanja i kulturno nasljeđe Crne Gore. Dobitnik je više nagrada među kojima Trinaestojulske nagrade, Godišnje nagrade za reportažu Društva crnogorskih novinara i “Gramate”- nagrade Ministarstva kulture Bugarske.

- prof. dr Sofiji Kalezić, redovnoj profesorici na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, autorki nekoliko značajnih knjiga i separata, među kojima  knjige literarnih ogleda o savremenim domaćim piscima – Poetika otuđenosti, za koju je dobila nagradu “Dušan Kostić” kao najbolje književno kritičko djelo posljednje tri godine u Crnoj Gori, Za štampu je priredila roman prvoborca i nosioca Spomenice 1941. godine, Radovana Stevovića – Biografija jedne žene , a koautorka je djela Književnost Crne Gore u izdanju CANU i članica Društva mladih naučnika.

- Šukriji Žutom Serhatliću, poznatom interpretatoru izvorne crnogorske i starogradske  muzike i kompozitoru koji je sav svoj rad i čitav svoj život posvetio očuvanju muzičke baštine, rodnoj Podgorici i Crnoj Gori. Dobitnik je "Decembarske nagrade"grada Podgorice, kao i jubilarne nagrade KIC-a " Budo Tomovic ",gdje je i sada  šef orchestra. Stalni je saradnik RTV CG, pozorišta Dodest, a radio je i muziku za mnoge predstave. Nastupao je širom Evrope , Amerike, Afrike, Dalekog Istoka…Učesnik je mnogih festivala kako sa orkestrom tako i sa folklornim ansamblom. Na međunarodnim festivalima folklora osvajao je najveća priznanja. U romanu " Otkup sirove kože ", autora Abdulaha Sidrana, Šukrija Žuti Serhatlić je naznačen kao najbolji živi pjevač sevdalinki, a uvršten je i u antologiju plejade umjetnika “Sevdalinke”.

Planirano je da nagrade časopisa [email protected] budu dodijeljene početkom novembra 2020. godine na prigodnoj svečanosti koja će biti organizovan  tim povodom u skladu sa mjerama NKT", navodi se u saopštenju časopisa [email protected]

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ctrl

Cestitke na nagradama.Prava bi sreca bila kada bi CG imala jos vise takvih ljudi.Ali ja se nadam da ce ih biti.

Ljubo Radović

Akademiku prof. dr. Radovanu bilo bi 9najveće odlikovanje i priznanje da je crnogorska vlast, od osamostaljenja, radila na očuvanju državotvornosti i identitetskih vrijednosti Crne Gore i na taj način spriječila komadajnje naše istorije i svetinja. Najljepši pozdrav za gospodina Radovana Radonjića.