8 °

max 19 ° / min 8 °

Subota

27.04.

19° / 8°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PEN i CDNK: Dalje ruke od Cetinja, mandatare Krivokapiću

Kultura

Comments 2

PEN i CDNK: Dalje ruke od Cetinja, mandatare Krivokapiću

Autor: Antena M

  • Viber

"U nedavnome intervjuu u emisiji „Načisto“ mandatar za sastav marionetske Vlade Crne Gore, među brojnim reformama i novinama koje je najavio, jasno je istakao da će śedište budućega ministarstva „prosvete“, nauke, kulture i sporta biti u Podgorici jer je u tome četvororesornom ministarstvu ključna „prosveta“. Ostavljajući ovom prilikom po strani očitu činjenicu da su četiri ključna ministarstva za državni i nacionalni identitet objedinjena pod palicom osobe koja je više puta javno pokazala svoje klerofašističke svjetonazore, kako bi, nema sumnje, o istome trošku i nauku i kulturu i prosvjetu i sport podredila ravnogorskoj ideologiji nove većine, skrećemo pažnju na nešto drugo", navedeno je u saopštenju crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika povodom najave ukidanja Ministarstva kulture.

Kako se dodaje u njihovom saopštenju, mandatar Krivokapić još nije sio u premijersku stolicu, a već krši zakone države čiju će Vladu uskoro predvoditi.

"Naime, u predizbornoj kampanji isticao je nepotizam odlazeće vlasti, a svoju Vladu puni rođacima i prijateljima. U predizbornoj kampanji kritikovao je namjeru aktuelnoga predśednika Države da pomogne u stvaranju ambijenta u kojem bi i nacionalni Crnogorci imali pravo na svoju crkvu i svoje bogoslužitelje, a sam nakon izborne pobjede sekularnu državu Crnu Goru iznosi na tacnu religijskome udruženju sa śedištem izvan Crne Gore", objasnili su.

O svemu tome, dodaju, ovih je dana u javnosti bilo dosta riječi.

"No kao da je izvan očiju javnosti ostala činjenica da mandatar Krivokapić promoviše otvoreno kršenje Zakona o Prijestonici najavljenim seljenjem śedišta Ministarstva kulture s Cetinja u Podgoricu. To kršenje zakona on pravda jeftinom demaškom elaboracijom o racionalizaciji troškova. Naime, po Zakonu o Prijestonici (čl. 9) jasno je definisano da je śedište ministarstva za kulturu na Cetinju (kao što je i ministarstva za vanjske poslove koje, zahvaljujući aktuelnome ministru Darmanoviću, nikad nije preseljeno na Cetinje). Stoga je svaki pokušaj Krivokapića da to ministarstvo izmjesti s Cetinja prije promjene Zakona o Prijestonici klasično kršenje zakona, i to od strane onoga ko je dužan da ličnim primjerom demonstrira poštovanje zakona. Motivi toga postupka suviše su jasni da bi ih ovđe trebalo objašnjavati. No ako je iza očiju javnosti ostala skrivena ta Krivokapićeva namjera, s ogorčenjem konstatujemo da oči bode i uši para muk i mrtvilo onih koji još uvijek obavljaju visoke funkcije u ustanovama toga ministarstva, odlazećoj i vladi i strankama koje u njoj participiraju, Prijestonici Cetinje... Kako se niko od njih ni nakon nekoliko dana od javno iznešene Krivokapićeve namjere nije oglasio, smatrali smo se dužnim da ukažemo na ovaj problem", naveli su u saopštenju.

Pozivaju mandatara Krivokapića da se suzdrži od kršenja zakona i da poslove planira u skladu sa zakonskom procedurom.

"Ujedno ga podśećamo da su Crnogorci uvijek znali, a i danas znaju, kako se u sudbonosnim trenucima brane crnogorske svetinje. Jedna od tih svetinja jeste i Cetinje iz kojega se protivzakonito planira izmjestiti resor kulture, kadrovskom kombinatorikom mandatara namijenjen osobi koja javno promoviše klerofašističke i šovinističke stavove. Dalje ruke od Cetinja, mandatare Krivokapiću", zaključili su

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Andjela

Njemu eto Trebinje, Dedinje a neka ostavi Cetinje!

Đoko Orlandić

Najveći zlotvvor-kvisling CG u njenoj istoriji posta Žarko Rakčević, veći čak i od Marka Dakovića i Andrije Radovića.