7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ljumović: Knjige su posebno značajne u ovoj specifičnoj godini za umjetničku produkciju

Kultura

Comments 2

Ljumović: Knjige su posebno značajne u ovoj specifičnoj godini za umjetničku produkciju

Izvor: UCG

Autor: Antena M

  • Viber

Profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Janko Ljumović dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta.

“Nagrada koja nastaje inicijativom kolega, odnosno prijedlogom Vijeća fakulteta upućena Rektoru Univerziteta Crne Gore za dodjelu predstavlja važnu referencu koja mi je posebno draga jer ističe rezultat stručne monografije Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište, koju je ove godine objavilo Udruženje dramskih umjetnika Crne Gore i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice. Knjiga odražava kolektivitet Fakulteta dramskih umjetnosti, koji počiva na mnoštvu saradničkih veza, posebno unutar pozorišta kao kolektivne umjetnosti. U uvodu knjige napisao sam da je ona osim istraživačkog i profesionalnog iskustva, utemeljena i na ljepoti suodnosa sa savremenicima pozorišta“, prenio je utiske o nagradi profesor Ljumović.

Profesor Ljumović publikovao je, u 2020. godini, pored stručne monografije „Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište“ i knjigu eseja „Pozorište kao kapital“, u izdanju Matice crnogorske.

Stručna monografija donijela je novi tekst o saradničkim vezama unutar pozorišne umjetnosti i rada na pozorišnoj predstavi, dok knjiga eseja predstavlja refleksiju na crnogorske pozorišne teme i tekstove koji su nastajali prethodnih godina

„Knjige su posebno su značajne u ovoj specifičnoj godini za pozorište i umjetničku produkciju uopšte. U godini za nama, u kojoj je pandemija Covida-19 u velikoj mjeri ugrozila funkcionisanje kulturnog sektora, umjetničke produkcije i posebno pozorišta kao žive umjetnosti, neodvojive od publike. Satisfakcija da se djeluje u polju pozorišta i pozorišne umjetnosti uprkos pandemiji, kroz mišljenje o njemu predstavljao je uzbudljiv prostor nastanka knjige, i načina kako je urednički i dizajnerski kreirana“, kazao je profesor Ljumović.

Kada je riječ o daljim planovima, profesor Ljumović kaže da je refleksija stručne monografije u regionu dovela do otvorenih poziva i ideja projekta prevoda na slovenački i makedonski jezik, što potvrđuje i stanovište recenzenata da je riječ u jedinstvenoj knjizi u regionu.

„Kao u svakom individualnom primjeru razvoja akademske kareijere desi se trenutak kada se intenzivnije okrenete pisanju, i to je upravo prostor kome želim da se posvetim u narednom periodu. Pisanju i uređivanju knjiga“, rekao je on.

Profesor Ljumović je bio programski urednik Regionalne konferencije u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Fakulteta dramskih umjetnosti UCG-a "Politika i pozorište - sjećanje na stvarnost", koja će ovih dana ishodovati zbornikom radova.

Predavač je regionalne škole u organizaciji FKA, a njegov rad za međunarodni zbornik radova Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, posvećen 40 godina dugom radu prof. emerite Milene Dragićević Šešić, u ovoj godini je prihvaćen.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Šćepan

Nijesmo umjeli da čuvamo ovakve bisere! Poslije Janka, na čelo ministarstva je došao “kralj Ilir”....onda se Janko šikanirao na svim poljima, od Univerziteta, do naučnih skupova... E zato sad imamo Bratićku, ovo zastiđe... Volimo te Crna Goro!

Rajan

Čestitke za Ljumovića i sve naše vrijedne i pametne mlade ljude!