8 °

max 10 ° / min 8 °

Nedjelja

24.01.

10° / 8°

Ponedjeljak

25.01.

10° / 8°

Utorak

26.01.

8° / 2°

Srijeda

27.01.

6° / 0°

Četvrtak

28.01.

8° / 1°

Petak

29.01.

8° / 5°

Subota

30.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Temeljni spomenik crnogorske kulture

Kultura

Tag Video
Comments 2

Autor: Antena M

  • Viber

Temeljni spomenik crnogorske kulture

Fakultet za crnogorski jezik i književnost podśeća da Crna Gora 4. januara obilježava veliki datum crnogorske i ukupno slovenske kulture – 4. januara 1494. iz Crnojevića je štamparije izašao Oktoih prvoglasnik.

"Crna Gora prva je u svijetu imala državnu ćiriličnu štampariju, o čemu je u nauci dosta pisano, no i pored toga današnje crnogorsko društvo, nažalost, i malo o tome zna i sve manje interesovanja ima za obilježavanje temeljnih datuma naše kulture, pismenosti i državnosti.

Među slovenskim narodima inkunabule imaju četiri: Česi koji su u slovenskom svijetu daleko najbogatiji inkunabulama – imaju ih šezdesetak i sve su latinične; Hrvati koji imaju 9 inkunabula, šest glagoljičnih i tri latinične, Ukrajinci i Crnogorci koji imaju po pet inkunabula – i kod jednih i kod drugih sve su ćirilične", saopšteno je sa FCJK.

U spomen na ovaj fundamentalni događaj što se u Crnoj Gori desio pred smiraj srednjega vijeka dajemo izvod iz saopštenja saradnika FCJK paleoslaviste akademika Stjepana Damjanovića

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

oktoih_je_cudo

E, cuda velikoga. Stamparija jado moj!! Je li to da pokazemo kako smo i "mi" (koji to mi) jos ihaha-tamo-nekad-davno imali sluha za civilizacijska dostignuca. I dok se na zapadu ta stamparija koristila da bi se nove ideje sirile, kod nas Djurdju nije to mnogo na'm padalo no bukaj jado religiju.

Natalija

I gdje nam je taj naj naj vazniji kulturni spomenik Oktoih?? U cetinjskom manastiru?? Je li tako? Kako se o njemu brinu? Ovo je jedno veliki putanje za javnu raspravu Nismo svjesni sta imamo !!!