13 °

max 13 ° / min 3 °

Nedjelja

07.03.

13° / 3°

Ponedjeljak

08.03.

13° / 3°

Utorak

09.03.

12° / 7°

Srijeda

10.03.

13° / 6°

Četvrtak

11.03.

15° / 2°

Petak

12.03.

15° / 3°

Subota

13.03.

16° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Narodni muzej predstavio predmete koji su pripadali kraljici Jeleni Savojskoj

Izvor: Narodni muzej

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Narodni muzej predstavio predmete koji su pripadali kraljici Jeleni Savojskoj

U Muzeju kralja Nikole na Cetinju danas su prezentovani predmeti koji se odnose na crnogorsku princezu i italijansku kraljicu Jelenu Savojsku, koje je Predsjedništvo Republike Italije ustupilo Narodnom muzeju Crne Gore 1984.

U saopštenju se navodi da je riječ o 16 predmeta koji su predati na osnovu Konvencije, potpisane od strane predsjednika Italije, Sandra Pertinija sa tadašnjom upravom Muzeja Cetinje.

Pored "livreje kočijaša" koja se nalazi u Zbirci uniformi Muzeja kralja Nikole, prezentovani su i ostali predmeti: dio servisa koji je pripadao kraljici Jeleni, poznate fabrike porculana "Ginori", sa zlatnom bordurom, zatim srebrni escajg i kristalne čaše.

Svi predmeti su ukrašeni Jeleninim monogramom.

Prezentaciji predmeta prisustvovao je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli, koji je zahvalio Narodnom muzeju "što je uložio toliko truda da se predmeti identifikuju, jer su veoma važni zbog istorijskog sjećanja na jednu veliku ženu."

Ambasador Zelioli je najavio i donaciju Narodnom muzeju, izložbu "Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine", koja je bila prezentovana u Nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević" i koja će uskoro biti prikazana u Danilovgradu.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović, izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom sa Ambasadom Italije i zahvalila ambasadoru Zelioliju na interesovanju za date predmete i najavi buduće donacije.

Ona je istakla da će predmeti koji su danas prezentovani biti dio stalne postavke u Muzeju kralja Nikole, u segmentu posvećenom kraljici Jeleni, zaključuju iz Narodnog muzeja. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR