11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Snežana Burzan :Ljepote Šardže iz najljepše perspektive

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Snežana Burzan :Ljepote Šardže iz najljepše perspektive

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Crna Gora bila je počasni gost Festivala “Dani kulturnog nasljeđa” (Sharjah Heritage Days) u Šardži, jednom od sedam arapskih emirata, a našu državu na ovoj prestižnoj smotri kultura i tradicija cijelog svijeta predstavljao Folklorni ansambl Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”.

Pod sloganom “Kulturno nasljeđe nas okuplja”, festival održan 18. put, od 20. marta do 10. aprila, u srcu Šardže, udaljenog 20-tak minuta od Dubaija.

Festival je svečano otvorio Nj. E., Šeik Fahim bin Sultan Al Qasimi, predsjedavajući Odjeljenja za Vladine odnose Šardže.

Za Portal Antena M o tome  pričamo sa direktoricom KIC-a Snežanom Burzan koja je u ime delegacije Crne Gore boravila u Šarži do 30. marta do kada je trajalo ućešće Crne Gore na festivalskoj smotri.

ANTENA M: Skoro dvije nedjelje boravili ste u Šardži.Kakvi su utisci nakon boravka u Arapskim Emiratima?

BURZAN Bilo je prelijepo, ali u isto vrijeme veoma zahtjevno, odgovorno i fantastično. Predstavljati svoju zemlju na bilo kakvom sajmu a ne na velikom prestižnom festivalu kultura svijeta u jednom od Arapskih Emirata je ponos. I zbilja sam ja, i članovi delegacije koju su činili folkloraši, muzičari i pjevači fotograf Damir sa svojim djelima počastvovani, jer smo imali izvanredno vrijeme.

Trudili smo se da predstavimo boje svoje zemlje na najljepši način, da pokažemo bogatstvo narodne nošnje, prikažemo korake crnogorskog ora, bokeške i ciganske igre.

Lijepo je bilo slušati jednog slavuja kakav je Anđela Ulićević dok pjeva ''Oj vesela veselice'' ili ''Sejdefu majka buđaše'' u prekrasnoj haljini jedne crnogorske kreatorke sa crnogorskim znamenjem na grudima, muzičare koji su na sedam sati leta od Podgorice pjevali Željom moje srce gori da se vratim Crnoj Gori.

Veliku pažnju brojne festivalske publike privlačili smo lijepom crnogorskom nošnjom. Crna Gora, počasni gost ovog festivala imala je centralno mjesto u tom festivalskom gradu- jedan paviljon pod crnogorskim državnim obilježjem –zlatnim orlom.
Imali smo osam štandova gdje smo se na kvalitetan način predstavili boje Crne Gore kroz istoriju, tradiciju, zlatovez,neke proizvode po kojima smo poznati, kao što su maslinovo ulje, med, kozji sir.

Na štandovima smo imali suvenire, ogrlice, prstenje poznatih crnogorskih umjetnica, što je za petnaestak dana koliko smo boravili tamo izazvalo ogromno interesovanje.

Bili smo bogato opremljeni materijalom NTO i lokalne podgoričke tako da smo bili edukatori.

Radoznale posjetioce zanimalo je gdje se nalazi Crna Gora, šta pruža turistima. Većina njih čula je za bivšu Jugu, za Savićevića, Sveti Stefan..Pitanja nije falilo..


ANTENA M: Na prestižnom festivalu učestvovalo je preko petnaest zemalja iz cijelog svijeta.Osim jakog takmičarskog duha je li bilo vremena za druženje?

BURZAN: Bilo je sjajnog druženja. U tome je i draž tih festivala na kome folkloraši a i ostali članovi KIC –a započinju divna prijateljstva.

Družili smo se sa umjetnicima iz Turske Francuske, Španije, Sudana, Maroka, Bjelorusije, našim susjedima iz Sjeverne Makedonije, Saudijske Arabije.

I tu je smisao. Povezivanje ljudi, razmjena kontakata. Zvaćemo mi jedni druge u goste, jer sve te zemlje organizuju neke festivale, smotre..Pravo je bogatstvo slušati iskustva iz različitih zemalja. Moja najveća impresija je zemlja u kojoj smo boravili, oni su imali najbogatiju ponudu na festivalu. Mi smo imali sreće da ove godine osjetimo duh kulture, bogatstvo kulturnog nasljeđa. Mislim da vlada neki dogovor među prinčevima UAE da Šardža bude ta kulturna prijestonica te zemlje. Izgrađeno je puno muzeja i drugih kulturnih objekata koji privlače pažnju turista iz cijelog svijeta.

Impresionirana sam podatkom da je to zemlja koja je za sada najvakcinisanija u svijetu. Više od 70 posto ljudi bilo je vakcinisano dok smo boravili tamo. Svi zaposleni svake sedmice moraju se testirati kako bi sa negativnim rezultatom nastavili rad.

Šardža je jedna progresivna zemlja u kojoj je bilo pravo zadovoljstvo boraviti.

Razgovarala Ana Ašanin

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR