Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tribina povodom 110 godina od rođenja Đilasa

Kultura

Comments 1

Tribina povodom 110 godina od rođenja Đilasa

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Povodom 110 godina od rođenja Milovana Đilasa, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, 11. juna u 12 sati, održaće se tribina pod nazivom „Čovjek crnih brda“.

Na tribini će učestvovati predsjednik SUBNORA-a i književnik Zuvdija Hodžić, predsjednik Matice crnogorske i književnik Dragan Radulović, Draško Došljak (UCG), Dragutin Papović (UCG), književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis i Vladimir Vojinović (FCJK).

Milovan Đilas je rođen 4. juna 1911. godine u Podbišću kod Mojkovca. Imao je i starijeg brata Aleksu koji je bio narodni heroj.Školovao se u Kolašinu i Beranama gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Za vrijeme pohađanja gimnazije aktivno se bavio pisanjem poezije po čemu je bio zapažen od učenika i nastavnika. U to doba prihvata i ljevičarske ideje.

Poslije završetka gimnazije odlazi u Beograd gdje počinje da studira filozofiju i pravo na Beogradskom univerzitetu.

Đilas je bio disident, političar, teoretičar i pisac, jedna od ključnih figura partizanskog pokreta i komunističke vlasti poslije Drugog svjetskog rata.

Zbog politike je pet godina robijao u Sremskoj Mitrovici tridesetih godina prošlog vijeka. Boravak u zatvoru je iskoristio da prevede tri romana i deset pripovjedaka Maksima Gorkog.

Bio je jedan od čelnika Komunističke partije. Po završetku Drugog svjetskog rata je sa Titom otišao u Moskvu radi sklapanja ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR-a i Jugoslavije.

Poslije rata je u štampi počeo da objavljuje članke o najsloženijim pitanjima u partiji. Suđeno mu je u više navrata po optužbi za neprijateljsku propagandu. U zatvorima socijalističke Jugoslavije je proveo 9 godina.

Krajem 1968. otišao je u SAD na dva mjeseca, gdje je bio gostujući profesor na univerzitetu Prinston.

Podržao je studentske proteste 1968. godine i oštro kritikovao SKJ.

Umro je u aprilu 1995. godine.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Milan Maretić

Nije tačno da je Milovan Đilas rođen 04.juna1911. godine , rođen je 12.juna 1911.godine.