17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neobična predstava u Kotoru: Ne treba gasiti telefon, naprotiv

Kultura

Comments 0

Neobična predstava u Kotoru: Ne treba gasiti telefon, naprotiv

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Prva interaktivna predstava „Aplikacija Voland“, rađena u koprodukciji tivatskog Centra za kulturu i Šabačkog pozorišta, biće izvedena na Velikoj sceni kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” u ponedjeljak 15. novembra sa početkom u 20 sati.

Predstava je rađena po tekstu Milene Bogavac, a u režiji Kokana Mladenovića.

“Aplikacija Voland” je imerzivna pozorišna predstava koja se paralelno prati u fizičkom i virtuelnom prostoru, preko posebne aplikacije za pametne telefone. Publika je pozvana da instalira aplikaciju, koja joj omogućava da tokom pozorišne predstave učestvuje u igrama, odabiru dizajna scene, i glasanju za omiljene junake, čime se direktno utiče na dalji tok scenske radnje.

 Režiser Kokan Mladenović kazao je uoči premijere u Tivtu ovog ljeta da po njegovom saznanju nešto slično nije nigdje izvedeno.

“Nije riječ o predstavi na koju je publika navikla u teatru gdje glumci sa scene bude određenu emociju kod publike, već je riječ o zajedničkoj igri koja sve vodi u pravcu preispitivanja fenomena slobode i manipulacije i lakog dovođenja u neke nelagodne pozicije usled neobazrivog korišćenja medija.”

Pored istraživanja odnosa pozorišta i novih medija, odnosno: prostora proširene realnosti kao prostora za teatarsku igru, predstava se bavi istorijom pozorišta i drame i srednjovjekovnim žanrom mortaliteta, kao didaktičkog dramskog oblika, čijij je cilj bio da promoviše pozitivne etičke vrijednosti jedne zajednice kaže tekstopisac Milena Bogavac.

Postoji li neomoralitet u svijetu novih tehnoligija i koja je svrha pozorišta danas, u društvu obilježenom ubrzanim tehnoliškim razvojem i razvojem vještačke inteligencije? Može li pozorište biti platforma za uspostavljaje novog morala, novih etičkih normi i pravila ponašanja u svijetu “napuštenom od Boga” gdje umjesto Riječi (Logosa) postoji Internet kao beskraj prostora znanja, informacija i nauke samo sun eka od pitanja kojima se ova predstava bavi istakao je Marko Grubić, autor muzike.

Akteri predstave zamoliće publiku da po prvi put tokom predstave NE GASE svoje mobilne telefone, već samo da ih UTIŠAJU, kako ne bi smetali izvođačima.

Ulaznice po cijeni od 5,00 eura biće na blagajni Kulturnog centra dva sata prije početka predstave.

Za đake, studente i penzionere ulaznica je 3,00 eura.

Broj mjesta ograničen. Telefon za informacije 032 304 140.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR