16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Filmu je izgleda godila pauza: Kan sjajno popunio listu “šta odgledati”

Izvor: Scena iz filma "Titan"

Kultura

Comments 0

Filmu je izgleda godila pauza: Kan sjajno popunio listu “šta odgledati”

Izvor: bosonoga

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon prilično besmislene prošlogodišnje ima-ga-a-nema-ga verzije, Filmski festival u Kanu se ovog ljeta vratio izdanjem koje je nadoknadilo sve propušteno.

Unaprijed smo znali da će to biti vanredno kvalitetno takmičenje, sa velikanima poput Verhovena, Pena, Farhadija, i Andersona u glavnoj konkurenciji, ali i nešto mlađim talentima kakvi su Hansen-Leve, Lapid ili Žulija Dikurno spremnim da im istrgnu priznanja iz ruku.

U velikom raspletu tokom proteklog vikenda, upravo tako se i desilo. Zlatna palma za najbolji film u takmičarskoj selekciji pripala je mladoj Dikurno, za ostvarenje „Titane”.

Pisali smo već o tome, predsjednik zvjezdanog žirija je već u uvodnom obraćanju greškom objavio ime dobitnice i tako u sekundi isisao manje-više svo uzbuđenje iz čitave ceremonije. Tako je stari majstor još jednom, u lice zaprepaštene slavljenice, demonstrirao ko je, ipak, najveći skandal-majstor u prostoriji.

Dikurno se jeste potrudila da ne zaostaje mnogo, i to ne samo činjenicom da je pobijedila ispred mnogo „jačih“ favorita. Njen „Titane“ je bio šok sam za sebe, jer kako drugačije opisati film u čijem fokusu je žena koja se prerušava u muškarca, postane serijski ubica i zatrudni sa automobilom?! 

Autorka jednako zapanjujućeg „Sirovo“ („Raw“) time je potvrdila da je ime koje se mora dodati u red Arija Astera i Roberta Egersa kada se govori o predvodnicima novog horor talasa, prenosi bosonoga.

Potvrdila je usput i to da se snovi u Kanu i dalje ostvaruju, u svom pobjedničkom govoru otkrivajući kako je, kao djevojčica, svake godine iščekivala kansko ljeto i bila uvjerena da su svi ovjenčani filmovi savršeni, ali sada shvata da i nije baš tako.

Pod prijatnim šokom ostala je i susjedna Hrvatska, jer je Antoneti Alamat Kusijanović, režiserki i scenaristkinji rođenoj u Dubrovniku, glumica Melani Tjeri predala Zlatnu kameru za najbolji debitantski film. U pitanju je „Murina“, drama o djevojci koja sa porodicom živi na usamljenom ostrvu, čiji prividni mir i ustaljene šablone mijenja dolazak očevog imućnog prijatelja

Tokom 12 festivalskih dana, zaprepašćenja nisu bila rezervisana samo za laureate. Tako je Verhoven i kao veteran doma penzionera podigao gustu prašinu, ovog puta istorijskom dramom o lezbejskim opaticama, u kojem se statuica Djevice Marije upotrebljava kao dildo. Sa druge strane, Gaspar Noe je zaprepastio time što se, za promjenu, pojavio sa vrlo intimnim i emotivnim filmom.

I nakon svih tih šokova – što stvarnih, što šoumenskih – 74. izdanje Kana ostavljamo sa utiskom da se filmska industrija definitivno vratila na velika vrata i da joj je ova prinudna pauza čak godila, ako ne u finansijskom, onda u onom važnijem, umjetničkom smislu.

A Kan nas ostavlja u iščekivanju filmova premijerno prikazanih na Kroazeti, od kojih neki uskoro stižu u udarne bioskopske termine, a druge vrijedi vrijebati po bespućima striming servisa.

Pomenuti „Titane“, „Murina“, „Annette“, „Memoria“, „A Hero“ su sigurno među njima, ali ne zaboravite i na „The French Dispatch“, „Benedetta“, „Flag Day“, „France“, „Paris, 13th District“, „Petrov's Flu“, „The Story of My Wife“, „Where is Anne Frank“, „Vortex“…

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR