29 °

max 40 ° / min 25 °

Srijeda

28.07.

40° / 25°

Četvrtak

29.07.

40° / 26°

Petak

30.07.

39° / 25°

Subota

31.07.

39° / 23°

Nedjelja

01.08.

40° / 24°

Ponedjeljak

02.08.

36° / 23°

Utorak

03.08.

36° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Okupator u Porto Hendeku

Kultura

Comments 0

Okupator u Porto Hendeku

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Jovan Nikolaidis

Njemačko zapovjedništvo Porto Hendeka, tokom boravka u kasabi, uzimalo je u zakupninu kuće kasabalija za svoje potrebe. Vlasnik  bi iselio familiju sa kućnim namještajem na drugo mjesto, najčešće kod rođaka, a u ispražnjenim kućama nastanili su se komanda mjesta, zapovjednik, radiostanica, kuhinja i trpezarija, konjušnica, administrativni odjel, blagajna i dva kupleraja: prvi na pjeni od mora, ispod ostataka turskog konzulata, otvoren za svakog kome je potreban takav užitak, i drugi, podno Staroga grada, namijenjen samo okupatorskih vragolanima sa činom.

Vlasnici kuća su od Njemaca za zakupljene prostore, svaka dva mjeseca bili redovno isplaćivani. Tim više, svaki od iseljenih vlasnika je, s vremena na vrijeme, bio pozivan da dođe u komandu, da ga upute da pogleda svoj dom  i uvjeri se da kuća nije oštećena, te da uzme potvrdu o svemu tome, potpisanu od zapovjednika.

Teško je povjerovati, ali su ostala svjedočenja kasabalija o tome, da je svaki uzeti grozd, povrće, meso od mesara, kruh, riba, ili ma šta drugo, od strane vojnika Wermahta bilo plaćeno vlasnicima. Tako se nisu ponašali ni italijanski karabinijeri, ni balisti, jedni nonšalantni i odomaćeni, drugi nadmeni i komotni jer (to su i govorili) uzimaju od svojih. Starije kasabalije svjedoče u daljem tekstu romana još nekoliko događaja kojima će utisak o Njemcima tokom njihove okupacije u kasabi čitaocu biti jasniji.

Kolaboracija je bilo. Većinom su se njima odavali Albanci, ponesenih idejom o Velikoj Albaniji (takvi su navlačili sivu uniformu italijanskih vojnika ili crnu dolamicu balista, i bivali unaprijeđeni najviše do čina kapetana, pritom, doduše rijetko! čineći i teže zločine; ili potajnih špijuna, zbog golog interesa. Među ovima našao bi se i pokoji Crnogorac, odranije nadojen četničkom ideologijom.

Crnogorci su se u Porto Hendeku radije igrali rata. Skrivajući se tokom ilegalnih sastanaka u makiji Pinješa ili u gustišu Oštre Glavice, djelovala je i trockistička grupa komunista, mahom sastavljena od žena:. Bilo je kurira i odranije vještih ilegalaca: kačili su noću o ćepenke plakate sa srpom i čekićem, širili propagandu po selima, raznosili letke dobivene od partizana iz zemunica u Gornjim Mikulićima.

Njemačka komanda nije osobito istraživala ovakve vidove otpora - oni su znali gdje su došli i sa kakvim življem treba da odsluže svoju, po njih sretnu misiju, u nadi da neće završiti u ledu ruske zime. Svakom vojniku, pa i njemačkom, biva lakše da ne čini nepočinstva ako za tim nema potrebe; doista je ovaj prostor bio oaza, posve nebitna ratnim strategijama obiju strana.  Poneko od Crnogoraca prišao je partizanskom pokretu odmah nakon trinaestojulskog ustanka, neko se i otisnuo diljem prostora gdje se žestoko tuklo i ginulo.

A potajni dostavljači i otvorene sluge okupatoru, pa to ne treba pitati: ima li igdje na svijetu mjesta gdje, u sva neljudska vremena, ne cvjeta cvjećka zvana dostavljač. No, doista je ovaj prostor bio oaza, mirna postaja mirnih i sabranih ljudi, kad god vremena ne obećavaju ništa sigurno, osim očuvanje golog života.

(Odlomak iz romana: Joan Arvaniis: TIŠINA KIŠE koji uskoro izlazi iz tiska)

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR