15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jubilarno izdanje: Objavljen novi broj časopisa ARS

Kultura

Comments 1

Jubilarno izdanje: Objavljen novi broj časopisa ARS

Autor: Antena M

  • Viber

Objavljen je novi broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars, u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Radi se o jubilarnom izdanju časopisa, koji postoji trideset pet godina, a njegov opstanak je u ovom trenutku neizvjestan.

Kako je saopšteno, u ovom broju su objavljeni novi tekstovi nekih od najrelevantnijih autora današnjice, kao i novi prevodi i naučni eseji.

Veliki temat ovog broja je “Pjesnici u sjeni: Američki pjesnici prve polovine XX stoljeća”. Kako je u uvodnom tekstu zapisao glavni i odgovorni urednik časopisa Milorad Popović, trideset pet godina u nešto ozbiljnijim kulturama, normalnijim vremenima i uređenijim društvima i nije tako dug period.

“Ali u zemlji koja je od 1986. godine do danas promijenila četiri imena – SFRJ, SRJ, SiCG, Crna Gora – ideološko-političko uređenje, učestvovala u ratovima početkom devedesetih godina, preživjela rigidne međunarodne sankcije, bila dio pseudofederacije koja je ratovala s NATO, organizovala referendum za nezavisnost, i nakon četrnaest godina krhke stabilnosti u nezavisnoj državi doživjela ponovnu fašizaciju društva, kalendarsko računanje vremena nije uvijek pouzdano.

Jer, toliko tzv. istorije u nekoj, na primjer, skandinavskoj zemlji, nije se dogodilo u posljednjih sto pedeset godina. U sredinama s očiglednim kulturno-političkim diskontinuitetom, koje nijesu dovršile proces modernizacije, svaki neortodoksni pokušaj kritičkog preispitivanja uvriježenih stereotipa i inovativni kulturni pokret, svojevrsni su incidenti.

Tako je i časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars, nastao kao incident, i po svemu sudeći i nestaće kao incident”, piše Popović.

Ovaj tekst je nedavno objavljen u crnogorskoj periodici, a svi naslovi iz Arsa se mogu naći i na sajtu OKF-a.

Novi broj Arsa otvara prvo poglavlje romana u nastajanju „Emigranti“ književnika Milorada Popovića.

Ovo poglavlje nosi naziv „Trideseti avgust“.

Izbor iz nove poezije crnogorskog pjesnika Pavla Goranovića objavljen je pod naslovom „Pjesme s pitanjem“. Za ovaj broj Arsa novu poeziju je objavila i crnogorska književnica Dragana Tripković, pod naslovom „Koža boje pepela“.

Hrvatski književnik i prevodilac Vojo Šindolić predstavlja se u Arsu poezijom pod nazivom „Rezalište uspomena“.

Slijedi kratka priča Olge Gojnić od naslovom „Herc“. Broj se nastavlja tekstom srpskog pisca i dobitnika Njegoševe nagrade Jovice Aćina, pod naslovom „Kratke senke dugih senki“, koji je posvećen Ivanu Lovrenoviću.

„Kafa u Prizrenskoj“ naslov je teksta koji je u ovom broju Arsa objavio Ivan Lovrenović, a dio je njegovog romana u nasajanju „Ni anđeo, ni zvijer“. Slijedi tekst Josipa Mlakića “Uzroci i posljedice”, kao i poezija Aleksandre Obradović “Defektna uspavanka”.

“Pjesnici u sjeni: Američki pjesnici prve polovine XX stoljeća” je temat koji je za ovaj broj Arsa priredio i preveo s engleskog Slobodan Blagojević.

“Ovaj mali izbor poezije američkih manje poznatih ili zanemarenih, skrajnutih pjesnika prve polovine XX stoljeća dio je neobjavljene Velike knjige američke poezije od XVII – XX stoljeća, koju smo priredili i preveli Hamdija Demirović i ja. Većina ovih pjesnika pripada ranom modernizmu i generaciji koja slijedi nakon modernističkih velikana, a moja nakana je pokazati raznovrsnost pjesničkog izraza ovog doba (izostavio sam desetak pjesnikinja koje sam, već, predstavio u ovom magazinu: Emily Dickinson i dvanaest pjesnikinja američkog ranog modernizma).

U ovom dobu, kada stvaraju i stiču ime Ezra Pound (prev. H.D.), Robert Frost (prev. S.B. i H.D.), Wallace Stevens (prev. H.D.), William Carlos Williams (prev. S.B.), T. S. Eliot (prev. H.D. i S.B.), e. e. cummings (prev. S.B.), Hart Crane (prev. S.B. i H.D.), te Marianne Moore i Archibald McLeish (prev. S.B.), u njihovoj sjeni razvijaju se i brojni „minorni“ pjesnici, svježinu i originalnost kojih ne možemo ne uzeti u obzir. Od svih ovih pjesnika najpoznatiji su Conrad Aiken, John Gould Fletcher, Louis Zukofsky i Kenneth Rexroth, ali i oni su ostali u sjeni velikana modernizma. Kuriozitet predstavljaju dvije pjesme velikog američkog pripovjedača F. Scott Fitzgeralda, koji za života nije objavljivao poeziju, ali je 1981. publicirana knjiga njegovih pjesama koje je ostavio u rukopisu“, zapisao je Blagojević.

“Irkinje govore: Selija de Frejn, Rita En Higins, Dorin Ni Grifa”, naziv je poetskog temata koji je priredila i poeziju prevela Aleksandra Nikčević-Batrićević, a u Arsu je objavljen i intervju sa Selijom de Frejn koji je prevela Sanja Ćetković.

Ćetković je prevela i razgovor Rite En Higins s Ajrin Gilsenan “Dosljedna subverzivnom uticaju“, kao razgovor Aleksandre Nikčević-Batrićević s Dorin Ni Grifa.

Poezija palestinskog pjesnika Mahmuda Derviša, objavljena je pod naslovom“Pod opsadom: lica stvarnosti”, a izbor, prijevod i bilješke je uradio Vojo Šindolić.

Šindolić je za ovaj broj Arsa preveo i priredio posthumno objavljene pjesme Lonarda Koena, pod nazivom “Jednostavne pjesme”. Slijedi poezija Džejmsa Lahlina “Zemlja nade”, te Izbor iz pjesničke zbirke “Iza kamion po imenu Izador” Amanda Nadelberg, pod naslovom “Blodven”.

Andrej Nikolaidis je u ovom broju Arsa objavio “Dnevnik iz vremena korone”.

Bosanskohercegovački pisac Mile Stojić piše tekst “Naš bog je krv - Fragmenti, proljeće 2020 – ljeto 2021.” Broj zatvara tekst Branka Čegeca “Tamna tinta svijetle budućnosti”.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR