7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminuo Milorad Nikčević

Kultura

Comments 29
Odlazak poznatog književnika i teoretičara književnosti

Preminuo Milorad Nikčević

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski književni istoričar, teoretičar i književnik, dugogodišnji kolumnista Antene M Milorad Nikčević umro je jutros u bolnici u Osijeku, saopšteno je sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Milorad Nikčević, književni istoričar, teoretičar i utemeljivač savremene književne montenegristike rođen je 14. januara 1941. godine u Stubici (Pješivci). Diplomirao je studij slavistike (jugoslavistiku i rusistiku) na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Filozofskome fakultetu u Novom Sadu magistrirao je s tezom Stefan Mitrov Ljubiša i Njegoš – uticaji i paralele. Doktorsku disertaciju pod naslovom Crnogorska pripovijetka od 60-ih godina 19. vijeka do Prvoga svjetskog rata odbranio je na Filološkome fakultetu u Beogradu. Studijski se usavršavao na Državnome univerzitetu „Lomonosov” u Moskvi (1975), na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (1989), potom na zagrebačkome Filozofskom fakultetu (1996) te na Univerzitetu Berkli u San Francisku (2001).

Na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost i Katedri za metodike i metodologiju znanstveno-istraživačkoga rada nastave jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku radio je kao docent, vanredni profesor, redovni profesor i redovni profesor u trajnom zvanju. Predavao je Metodiku jezika i književnosti, Metodologiju znanstvenoga rada, Metodiku nastave književnosti te Istraživanje interkulturalnih i međuknjiževnih uzajamnosti i Kritička izdanja i tekstologiju.

Od 2005. do penzije rukovodilac je i jedan od utemeljivača Katedre za metodiku i metodologiju naučno-istraživačkoga rada nastave jezika i književnosti.
Utemeljivač je crnogorskog studija (1995) Montenegrina (Crnogorska književnost, Povijest crnogorske kulture i civilizacije) i prvi gostujući profesor toga studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1996). Jedan je od inicijatora osnivanja Instituta za crnogorski jezik i književnost u Podgorici (2010) te njegove kasnije transformacije u Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju (2014). Bio je jedan od najagilnijih profesora FCJK i jedan od najbespoštednijih kritičara devijacija crnogorskoga društva kako 90-ih godina prošloga vijeka tako i danas, osobito kao kritičar kleronacionalizma.

Za stručni, naučni i pedagoški rad dobio je u Republici Hrvatskoj više priznanja i nagrada (Zlatni pečat grada Osijeka 2003. „za izuzetna ostvarenja u području znanosti”; godine 2014. hrvatski predśednik Ivo Josipović uručio mu je državno odličje reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za „višegodišnje zasluge za kulturu/znanost i približavanje njenih vrijednosti između Republike Hrvatske i Crne Gore“). Dobitnik je Povelje FCJK za poseban doprinos montenegristici (2017).

Autor je više stotina naučnih i stručnih radova o crnogorskoj i hrvatskoj književnosti i o hrvatsko-crnogorskim kulturnim vezama te autor dvadesetak samostalnih i koautorskih knjiga, među kojima se posebno ističe treći tom Istorije crnogorske književnosti (2012) kao njegovo životno djelo.

Komemoracija povodom smrti Milorada Nikčevića biće organizovana 15. 10. 2021. godine u 11 sati u Svečanoj sali Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Komentari (29)

POŠALJI KOMENTAR

Lux

@Bosiljka, zato su objavile Vijesti, sa sve nedoličnim komentarima.

Bosiljka

Na Javnom servisu ni riječ o smrti Velikog čovjeka i intelektualca MILORADA NIKČEVIĆA! Neka se stide. U srcima crnogorskih građana biće upamćen kao beskompromisni borac za građnsku Crnu Goru!

BELVEDER

Svjet je napustio ČOVJEK! SLAVA MU! Nisam propuštao da pročitam ni jedan tekst cijenjenog profesora i od njega sam nmogo naučio!