8 °

max 19 ° / min 8 °

Subota

27.04.

19° / 8°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nagradom Mićoviću aktuelna vlast urušila sistem vrijednosti

Kultura

Comments 2

Nagradom Mićoviću aktuelna vlast urušila sistem vrijednosti

Autor: Antena M

  • Viber

Odluka o dobitniku nagrade “Miroslavljevo jevanđelje” za 2021. godinu je skandalozna, što potvrđuju nepodijeljenje reakcije javnosti, smatra bivši ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Kako ističe, niko nije posebno iznenađen time što je ovo priznanje dodijeljeno autoru i djelu koje počiva na šovinizmu i mržnji.

“Ova aktuelna vlast u toj mjeri je urušila sistem vrijednosti i otvorila prostor za retrogradne i diskriminatorske pojave, pa je ova priča samo očekivani nastavak toga. Sa druge strane, zgrožen sam onim što sam mogao pročitati, a posebno time što štivo, nalik Mićovićevo, podržavaju institucije susjednih država i što ono biva promovisano na smotrama koja podržavaju ministarstva i druge javne ustanove iz Crne Gore”, istakao je Bogdanović za Gradsku RTV.

Činjenica da je Milutin Mićović dobio Miroslavljevo jevanđelje kao jednu od najviših državnih nagrada pokazuje da je crnogorsko društvo potonulo u fašizam, ocjenuje dekan fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

“Prvorazredni je skandal da neko ko Crnogorce naziva “nula” ljudima, Albance, Muslimane i Hrvate smatra otpadom srpstva, te onaj koji zastupa da Boga mogu spoznati samo oni koji su pravoslavni, dobija uopšte nagradu u suverenoj državi. Umjesto da bude prokazan od strane nadležnih institucija, one su ga nagradile. A da bi bio nagrađen, našli su podoban žiri, čiji je predsjednik akademik Siniša Jelušić, kome je životna misao očigledno ista kao i Milutinu Mićoviću”, kazao je Čirgić.

Komentar na ovu temu redakcija Gradske RTV pokušala je da dobije i od predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Dragana Vukčevića, koji nije mogao da govori, jer je, kako je kazao, “na putu”.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Ovo fasisticko djelo -taj smrad se siri Crnom Gorom , preduzimajte konkretne mjere dok je na vrijeme.Ujedinjeni Crnogorski blok neka se oglasi sa zajednicim stavom ,dali smo vam svoje glasove na vama je da opravdate to povjerenje. Potonja je ura !!!!

predlagač

Pitajte za komentar Nenada Vukovića. Izgleda da je on jedan od predlagača da se Jelušić primi u CANU.