15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najprodavaniji album nema Tejlor Svift ili Drejk, već ptice!

Izvor: Pixabay

Kultura

Comments 0

Najprodavaniji album nema Tejlor Svift ili Drejk, već ptice!

Izvor: Slobodna Dalmacija

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Veći dio decembra Adel je imala najprodavaniji album u Australiji, a slijedio je Ed Širan, a onda je uslijedila kolekcija apsolutnih hitova koja je sve iznenadila. Treće mjesto je zauzeo album "Songs Of Disappearance" i to ispred Tejlor Svift.

Na albumu "Songs Of Disappearance" snimljeni su zvukovi ptica. Na njemu je naznačeno kako se danas smatra da je jedna od svakih šest domaćih vrsta ptica ugrožena, piše National Public Radio.

Antoni Albreht producirao je album sa svojom umjetničkom organizacijom Bowerbird Collective. On je muzičar i doktor nauka , kandidat na Univerzitetu Čarls Darvin gdje mu je savjetnik profesor Stefen Garnet.

Na albumu su zvuci koje proizvode čak 53 vrste ptica. Albreht je medijima rekao kako ni u najluđim snovima nije mogao očekivati da će album postati popularan, a kamoli da će se prodati u tako velikom broju, piše National Public Radio.

Ima tu zaista neobičnih zvukova. Recimo, zvuk pjeva Zlatnog grmovnjaka (Prionodura newtoniana) zvuči kao nekakav specijalni efekt koji bi pratio zrak smrti u naučno-fantastičnom filmu iz 70-ih.

No, tu je i zvuk pjeva Božićne fregate s Uskršnjih ostrva, koji zaista zvuče bizarno. S druge strane, kad ljudi čuju goluba kažu kako su mislili da to nije ptica, nego neki čovjek koji proizvodi čudne zvukove - kaže Šon Duli iz organizacije Birdlajf Australia kojoj je i namijenjen sav prihod od prodaje ovog albuma. Novac će biti iskorišten za dalje pritiske na vladu da odlučnije zaštiti ptice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR