28 °

max 32 ° / min 19 °

Srijeda

17.08.

32° / 19°

Četvrtak

18.08.

38° / 22°

Petak

19.08.

40° / 25°

Subota

20.08.

33° / 22°

Nedjelja

21.08.

32° / 20°

Ponedjeljak

22.08.

31° / 20°

Utorak

23.08.

34° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljen bogat program 35. izdanja Barskog ljetopisa

Kultura

Comments 0

Predstavljen bogat program 35. izdanja Barskog ljetopisa

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Trideset peto izdanje festivala „Barski ljetopis“, najznačajnije smotre kulture i umjetnosti u gradu pod Rumijom, biće održano od 15. jula do 27. avgusta i tokom šest festivalskih nedjelja publici će biti predstavljeno više od 40 programa iz domena muzičke, književne, pozorišne, filmske i likovne umjetnosti.

Ovogodišnji „Barski ljetopis“ biće svečano otvoren u petak, 15. jula velikim koncertom Bilje Krstić & Bistrik Orchestra, koji ovom prilikom proslavljaju 20 godina uspješnog rada.

Milena Čaran producentkinja festivala „Barski ljetopis“ istakla je da je festival uspio da zadrži šest programskih selekcija kao i predhodne godine.

„Pripremljen je raznovrstan i bogat program i što je najvažnije zanimljiv pa nas u Baru očekuje uzbudljivo ljeto“ poručila je ona.

Muzički segment Ljetopisa, čiju selekciju potpisuje Vladimir Maraš, obuhvatiće devet koncerata. Svi ljubitelji klasične i džez muzike, ali i world musica biće u prilici da uživaju u koncertima nekih od najznačajnijh domaćih ali i svjetskih izvođača.  

„Riječ je o nastupima Max Kochetovog kvinteta, Variete tria Montenegro, svjetski priznate Amire Medunjanin, crnogorske operske pjevačice Aleksandre Vojvodić Jovović, Sima Šiševića, intrigantnog hrvatsko-francuskog sastava „Obradović-Tixier Dua“ te akademskog hora Collegium musicum. Ovaj segment 35. Barskog ljetopisa zatvoriće nastup jednog od najpoznatijih svetskih klasičnih gitarista, Miloša Karadaglića u pratnji Avi Avitala, prvog soliste na mandolini koji je nominovan za klasičniGremi” kazao je Maraš.

Program bARS, ustanovljen prošle godine sa ciljem da predstavi isključivo stvaralaštvo barskihumjetnika na Ljetopisu, predstaviće ukupno 11 žanrovski raznovrsnih programa.

Ovogodišnji bARS, koji uređuje Željko Milović, otvoriće izložba radova „Čedo i njegova djeca“- dvije generacije Lekića u ateljeu. Pored ove, publiku očekuje i izložba „Bar.Dogadjaji.“, autora Željka Milovića i Anta Bakovića.

„Književnost barskih stvaraoca u okviru ovog segmenta biće predstavljena kroz promocije monografije „Pola vijeka stvaralaštva Muharema Muratovića“ autora Radomira Petrića i Sabrije Vulića, zatim promocije knjiga „Košarkaške i druge priče“ Predraga Milovića, „Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju) Mirsada Kurgaša, „Sa okusom soli“ dr Zorana Živkovića i „Sidro noći“ Labuda Lončara. „Crnogorska bajka“ naziv je multimedijalnog koncerta koji će svoju premijeru doživjeti upravo u okviru bARS programa. Autorsku muziku i pripovjetku za projekat potpisuje Veljko Ivanović, a izvođač je Ana Vukazić na klaviru“ kaže Milović.

On je dodao da će spoj  poezije, muzike i fotografije obilježiti multimedijalno veče pod nazivom „Hram zlatnog lotosa, 40 godina kasnije“ koje se održava u čast knjige „Hram zlatnog lotosa“ autora Slobodana Vučkovića. Kao dio programa zatvaranja Festivala biće održan unplugged koncert „Andrea Demirović & bend“.

Milica Špadijer, Milica Vučković, Ilija Đurović, Feđa Štukan,  Damir Karakaš i Andrej Nikolaidis, stvaraoci su koje je za ovogodišnje izdanje „Ljetopisa“ odabrao Milun Lutovac, selektor književnogprograma.

„Djela „Novo groblje“, „Smrtni ishod atletskih povreda“, „Sampas“, „Blank“, „Okretište“ i „Anomalija“ u prethodnoj godini su privukla veliku pažnju čitalačke publike, ali i bila nagrađena od strane stručne javnosti pa sasvim opravdano zaslužuju svoju promociju i na 35. Barskom ljetopisu“ poručio je Lutovac.

Anastazija Miranović selektorka likovnog programa festivala istakla je da će biti realizovane  4 samostalne i jedna grupna izložba.

„Prva od njih, kojom će biti otvoren ovaj segment festivala, je izložba radova Mila Milunovića, jednog od najznačajnijih crnogorskih slikara. Ova izložba realizuje se u saradnji sa Narodnim muzejom CG.  Pored toga, likovna publika će biti u prilici da isprati izložbu radova Milovana Mikija Radulovića, „Ex Ponto“ dr Miluna Lutovca, kolektivnu izložbu „Priče iz karantina“ čiji su autori Zdravko Delibašić Beli, Tadija Janičić, Teodora Nikčević, Ivana Radovanović, Siniša Radulović, Jovana Vujanović te izložbu slikarke Sonje Đuranović, koja je ujedno i dio programa zatvaranje Festivala“ kazala je Miranović.

Ljetnja pozornica Doma kulture i amfiteatar u Starom gradu ugostiće ukupno sedam pozorišnih predstava, od kojih je jedna produkcijsko ostvarenje ovogodišnjeg izdanja „Barskog ljetopisa“ i Gradskog pozorišta Podgorica, predstava „Bez portfelja“ reditelja  Branislava Mićunovića.

Milija Šćepanović selektor dramskog programa istakao je da su ostalih šest ostvarenja  iz najeminentnih pozorišnih institucija i manifestacija iz zemlje i regiona, čije režije potpisuju: Andraš Urban, Matko Raguž,  Branko Ivanda, Slobodan Branković, Aleksandar Marinković i Andrej Nosov. Riječ je o mjuziklu „Neki to vole vruće“ i predstavama „Realisti“, „Vitezovi Lake male“, „U raljama života“, „Lutka sa kreveta br.21“ i „Kad svijeće dogore“.

Revitalizacija fimskog programa „Ljetopisa“, započeta prije par godina, a posebno intezivirana tokom ovog izdanja, ogleda se u regionalno premijernom prikazivanju inostranih filmova „Le otto montagne“ i „Avec amour et acharnement“ koji su nagrađeni na festivalima u Kanu i Berlinu te crnogorskoj premijeri filma „SESTRE“, rediteljke Dine Duma, nastalog u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova. Projekcijom ispitnih filmova studenata FTV režije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja „Ljetopis“ potvrđuje svoju težnju da mladim stvaraocima obezbijedi adekvatan prostor za promociju.

Zatvaranje festivala zamisljeno je kao multimedijalni art projekat i nosi naziv „Mediteranske priče“. Pored izložbe radova Sonje Đuranović i unplugged koncerta „Andrea Demirović & bend“, publika će moći da isprati i modnu reviju dr Anastazije Miranović inspirisane upravo djelima Sonje Đuranović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR