22 °

max 22 ° / min 15 °

Utorak

27.09.

22° / 15°

Srijeda

28.09.

20° / 14°

Četvrtak

29.09.

19° / 15°

Petak

30.09.

21° / 15°

Subota

01.10.

18° / 15°

Nedjelja

02.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

03.10.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počelo sedmo izdanje Džada film festa

Kultura

Comments 0

Počelo sedmo izdanje Džada film festa

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Na platou ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" u Podogorici, sinoć je počelo sedmo izdanje Džada film festa, koji se ove godine održava pod sloganom "Back in the game" (Povratak u igru)".

Publici se obratila Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović, ističući da je Džada Film Fest neizostavan dio Podgoričkog kulturnog ljeta i jedan od važnijih programa u kaledndaru kulturnih dešavanja Glavnog grada.

“Glavni grad je od osnivanja uz Džada Film Fest. Imamo i zajedničke ciljeve, jer prilikom kreiranja naših događaja, vodimo se idejom da svaki prostor u Podgorici može biti pozornica. Tako to rade i slično razmišljaju ljudi iz Džade. Nadam se da će naši sugrađani uživati u narednim danima, uz sjajan program filmova”, kazala je Medigović.

Ispred Ministarstva kulture i medija, Petar Kovačević, istakao je da Džada Fest svojim konceptom upravo definiše duh Podgorice, kako je kazao, otvorenost, razigranost i kreativnost jednog grada. “Koncept koji nadilazi puku prikazivačku djelatnost, koji se širi u više pravaca koji su izuzetno važni u prezentaciji mladih crnogorskih režisera, koji ovdje imaju priliku da ih domaća publika ohrabri i podrži”, istakao je Kovačević.

Ispred organizatora festivala, Nina Lončar, je publici predstavila program filmova koji će se prikazivati narednih dana.

“Ovogodišnji festival biće održan na sedam različitih otvorenih lokacija širom grada, projekcije će počinjati u 21 čas, a projekcije su besplatne. Istovremeno, svake večeri na platou biblioteke biće prikazan jedan debitantski film koji će se takmičiti za jednu od dvije nagrade festivala, o kojima će odlučivati žiri kojeg čine reditelji Milorad Milinković i Nikola Vukčević i glumica Nada Vukčević”, poručila je Lončar.

Publici se obratio i istaknuti reditelj iz Beograda, Srdan Golubović, koji je ukazao na posebnost ovakvih festivala, bez glamura, crvenog tepiha, bez odabranih, u kojima su svi jednaki, u kojima su bitni samo filmovi koji se prikazuju, i publika koja dolazi.
“Ja sam jako vezan za film i Podgoricu. Velika stvar za Podgoricu što su film i umetnost izašle na ulice. Jer, kada pamtimo neku umetnost koja je nama bliska,festival, najlepše predstave su se dešavale u zidinama Dubrovnika, na Dubrovačkim letnjim igrama, najlepše projekcije su bile u Pulskoj areni i Kanli kuli u Herceg Novom. Suština umetnosti je onda kada se umetnost i energija grada spoje, zaključio je Golubović.

U Njegoševoj ulici, ispred biblioteke, sinoć je prikazan film "Poslije zime" Ivana Bakrača, a u ulici Svetozara Markovića brojna publika imala je proliku da vidi novo ostvarenje Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim".

Večeras će biti prikazan debitanstki film "Tiha zemlja" Agnješke Vežinskaje, a u Ulici 27. marta publika će imati priliku da vidi "Klopku" Srdana Golubovića, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR