11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska: Sjutra promocija knjige Branka Lukovca – “Sjećanja jednog diplomate”

Kultura

Comments 0

Matica crnogorska: Sjutra promocija knjige Branka Lukovca – “Sjećanja jednog diplomate”

Autor: Antena M

  • Viber

Matica crnogorska sjutra u 19 časova (Ulica Beogradska 24c) organizuje promociju knjige Branka Lukovca – “Sjećanja jednog diplomate”.

Učesnici promocije, kako je saopšteno, biće Šerbo Rastoder, istoričar; Marko Špadijer, urednik izdanja; Vlatko Simunović, medijator; i Branko Lukovac.

Kako se navodi, izuzetna diplomatska karijera omogućila je Branku Lukovcu da iz šire perspektive sagleda kretanja na nacionalnom, regionalnom i globalnom planu, poručuju iz Matice crnogorske.

“Lukovac u predgovoru navodi da je dobijao informacije i svjedočio o inicijativama, stavovima ili odlukama koje su imale, ili mogle imati, uticaj na važne procese koji su se odigravali u Crnoj Gori, SFRJ i regionu. Neke od takvih prilika, koje su se činile važnim, ali se o njima malo znalo ili govorilo, našle su mjesto u ovim sjećanjima. Autor kaže da nije planirao da to bude knjiga, već neka vrsta zapisa ili crtica iz svog života, namijenjenih porodici, zaključujući – ‘što je tu je, ovo je moj posljednji pokušaj'”, piše u saopštenju.

Branko Lukovac je čitav radni vijek proveo na poslovima međunarodne saradnje i u diplomatiji.

Do zemljotresa 1979. godine, kada učestvuje u formiranju prvog ministarstva spoljnih poslova SR Crne Gore, bavio se organizovanjem jugoslovenske saradnje sa UNESCO-om.

Nakon dolaska u Crnu Goru koordinira prihvatanje inostrane pomoći i uspostavljanje saradnje sa stranim državama. Slijedila je diplomatska dužnost u Tanzaniji i povratak u jeku tzv. antibirokratske revolucije i rušenja SFRJ.

Ubrzo napušta poziciju pomoćnika saveznog ministra inostranih poslova i odlazi sa „Montexom“ u Južnu Afriku.

Nakon raskida crnogorske vlasti sa politikom Slobodana Miloševića vraća se u Crnu Goru i snažno angažuje za nezavisnu, suverenu Crnu Goru, podsjećaju iz Matice crnogorske.

“Do penzionisanja je bio član Vlade Crne Gore, ministar vanjskih poslova i član Vlade Državne zajednice SCG, ambasador Crne Gore u Italiji i Hrvatskoj. Učestvuje aktivno u Pokretu za nezavisnu, evropsku Crnu Goru čiji je bio koordinator”, navodi se u saopštenju.

Poglavlja knjige Branka Lukovca prate životne etape ovog istaknutog crnogorskog diplomate, donoseći detalje susreta sa mnogim istaknutim svjetskim političarima: Indirom Gandi, Fidelom Kastrom, Nelsonom Mandelom, Vilijem Brantom, Jaserom Arafatom, Butrosom Galijem, Perezom De Kueljarom, Leonidom Brežnjevim, Žakom Širakom, Sandrom Pertinijem, Muamerom Gadafijem, Sadamom Huseinom i drugima.

Knjiga “Sjećanja jednog diplomate” sadrži 16 poglavlja, urednik izdanja je Marko Špadijer, a objavila ju je Matica crnogorska.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR