10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čabarkapa: Zapisivati život i sudbinu Duklje znači činiti je moćnom, neuništivom

Izvor: Cetinjski list

Kultura

Comments 2

Čabarkapa: Zapisivati život i sudbinu Duklje znači činiti je moćnom, neuništivom

Izvor: Cetinjski list

Autor: Antena M

  • Viber

Promocija romana “Tuđemilski svici”, autora Slobodana Vukanovića, održana je danas u svečanoj sali Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Vukanovićev roman je, prema riječima recezentkinje mr Svetlane Čabarkape, čudesno štivo u formi ljetopisa u kome se istorijsko i epsko boji snažnim slikama lirizma i fantastike. Svojim djelom učinio je, kako ističe, da jedna velika pobjeda dukljanske vojske u bici kod Tuđemila ne bude samo povijesni fakt o tome kako su se sudarile dvije vojske, već je on slikajući pripreme za bitku pokazao kako sav narod čini što može da doprinese odbrani svoje zemlje.

Pred nama vaskrsava cijeli jedan svijet o kome znamo nedovoljno i nejasno iz školskih poduka i istorijskih čitanki. Samo je pisac snažne imaginacije i emotivnosti mogao da na ovakav način oživi drevnu Duklju, njenu moć, sjaj i borbeni duh, njeno hrabro vojevanje za odbranu slobode. Čitavo djelo i njegov smisao temelji se na svetosti kazanog, zapisanog. Zapisivati život i sudbinu Duklje znači činiti je moćnom, neuništivom – istakla je Čabarkapa.

Vukanović je, prema riječima književnika Borislava Cimeše, napisao jedno klasično djelo fantastične književnosti u Crnoj Gori.

On je jedan od pionira tog književnog pravca, a s obzirom na to da je pjesnik po vokaciji, on je toliko ispoetizovao i univerzalizovao to djelo da se zaista može reći da je to jedno od najboljih djela crnogorske proze u ovom našem milenijumu. Ako Duklju tražimo u književnom svijetu naći ćemo je u “Ljetopisu popa Dukljanina”, kao početku, i Slobodanu Vukanoviću kao dosadašnjem i sadašnjem epilogu tog dukljanskog poimanja čovjeka, mišljenja i ljudske prirode – kazao je Cimeša.

Autor romana “Tuđemilski svici” kaže da su ga na pisanje ovakvog romana natjerale brige o Crnoj Gori, o našem opstanku ili nestanku. Pisanju djela prethodilo je, kaže, čitanje hiljada strana tekstova o Duklji u čemu mu je, kako ističe, veliku pomoć pružio prodekan za nastavu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost doc. dr Aleksandar Radoman.

Ništa od podataka nijesam koristio u romanu. To su moje ličnosti, događaji, obični smrtni ljudi. Omladinci, skoro djeca, postaju junaci. Bitka za odbranu, za postojanje, postaje balada o prijateljstvu, ljubavi, smrti, izdaji – objašnjava Vukanović.

Pesimističan zbog naše sadašnjosti, vremena u kojem, kako kaže, raste korov sa plodovima zla, Vukanović smatra da su nam nada možda upravo svici.

Svici su otpor, svici su simbol otpora, svici su simbol opstanka. Nadajmo se da ćemo i mi skupa svi biti svici i da ćemo biti potomci Duklje koja je trajala i današnje Crne Gore da opstane – poručio je Vukanović.

Moderatorka promocije bila je Ksenija Jovićević.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Čabarkapa

Lijep pozdrav g. Čabarkapi Svjetlani. Malo nas je na pravoj strani ! Momčilo Čabarkapa

Uroš

Mnogo je hrabro, pravedno i mudro da se što više govori, piše i objašnjava o životu naših predaka u Duklji, i na taj način je vaskrsnuti za sadašnjost i budućnost. Mi Crnogorci, i ostali narodi koji Crnu Goru smatraju majkom, imamo bogatu, časnu i blagoslovenu istoriju, filozofiju, kulturu...