9 °

max 11 ° / min 9 °

Četvrtak

08.12.

11° / 9°

Petak

09.12.

12° / 10°

Subota

10.12.

13° / 11°

Nedjelja

11.12.

13° / 9°

Ponedjeljak

12.12.

8° / 7°

Utorak

13.12.

7° / 2°

Srijeda

14.12.

6° / 0°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstava Noć tribada  2. decembra u Podgorici

Kultura

Comments 0

Predstava Noć tribada 2. decembra u Podgorici

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Predstava “Noć tribada” rađena po tekstu P. O. Enkvista, a u režiji Branka Ilića, biće izvedena 2. decembra u sali Dodest u KIC-u “Budo Tomović” sa početkom u 20h, navode iz KIC-a.

“Noć tribada” za teme ima rodnu ravnopravnost, emancipaciju žena i slobodu izbora. Predstava je nastala u koprodukciji Teatra mladih i Centra za kulturu Tivat, a podržana je od strane Evropske unije i Savjeta Evrope kroz program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”. Projekat su podržali i Univerzitet Crne Gore, Fakultet dramskih umjetnosti i Pravni fakultet.
U predstavi igraju Jelena Simić, Ivona Čović Jaćimović, Lazar Đurđević i Branko Ilić, scenografkinja je Vana Prelević, kostimografkinja Tijana Todorović.

Inspiracija za ovaj komad, bio je kontroverzan odnos prema ženama koji je imao čuveni švedski književni stvaralac August Strindberg. Radnja komada prati njegov odnos prema supruzi i njenim odlukama i postupcima, koji su suprotni njegovoj volji. Akcenat priče je na disfunkcionalnom muško-ženskom odnosu u kom muškarac pokazuje netrpeljivost prema ženinim izborima, pravima i emancipaciji. Posebno zanimljiva je okolnost socijalnog sloja kom pripadaju junaci komada, a to je visoki društveni sloj, društvena elita. Ova činjenica podržava tezu da tema rodne neravnopravnosti i rodnog nasilja postoji među svim društvenim grupama, kako među siromašnim, tako i među bogatim, uglednim, poznatim članovima društva. Ono što je posebna karakteristika odnosa koji se tretira u predstavi je psihološko i ekonomsko zlostavljanje žene, koje je početni oblik nasilja, mnogo ga je teže prepoznati, preduprijediti i sankcionisari, te je neophodno na njega prvenstveno skrenuti pažnju, a ovaj komad stavlja fokus upravo na taj problem.

Cilj projekta je da se kroz umjetničku – pozorišnu formu približe teme koje su aktuelne u crnogorskom društvu, te da se afirmiše borba za istinskom ravnopravnošću između žena i muškaraca i važnost emancipacije žena u Crnoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR