3 °

max 8 ° / min 1 °

Utorak

31.01.

8° / 1°

Srijeda

01.02.

9° / 1°

Četvrtak

02.02.

8° / 3°

Petak

03.02.

10° / 3°

Subota

04.02.

9° / 4°

Nedjelja

05.02.

5° / -0°

Ponedjeljak

06.02.

2° / -2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gostovanje beogradskog Narodnog pozorišta  u CNP-u

Izvor: Duško Miljanić

Kultura

Comments 0

Gostovanje beogradskog Narodnog pozorišta u CNP-u

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Predstava "Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu biće izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, navodi se u saopštenju CNP-a.

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, a u autorskom timu su i Molina Udovički Fotez, Ljiljana Mrkić Popović, Matija Vučićević, Maria Marković Milojev i Vladimir Petričević.

Saša Torlaković igra Agatona, glavnu ulogu u komadu.

Osim Torlakovića u podjeli predstave našli su i Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić i Dušan Matejić.

„Da je umjetnost re-kreiranje (prirode) govori nam prvi Aristotel u svom čuvenom spisu „O pjesničkoj umjetnosti“. Jagoš Marković re-kreira Nušićev komad i stvara predstavu o „ožalošćenoj porodici„ na početku XXI vijeka. Suštinski se ništa nije promijenilo, kaže reditelj. I danas su članovi ove porodice pohlepni, gramzivi, prevrtljivi, samoživi, licemjerni... Suštinski se ništa nije promijenilo, a spolja ponešto. I čim se podigne zavjesa imamo sliku svijeta o kome je riječ. To su predstavnici vlasti, estrade, kontraverznog biznisa – samozvane veličine u punom sjaju i bijedi sopstvene crnine. U svojoj britkoj analizi i preciznoj re-kreaciji reditelj ide do kraja, do samog dna vitalizma članova ove familije. Nizom monumentalnih i nadahnutih slika priča priču. A to čini s ljubavlju i empatijom, ne osuđujući ih i ukazujući nam da zrno duše i zraci svjetlosti duha i dalje u njima postoje. To što je imovina postala njihov jedini apsolut i što su spremni zubima da se kolju ne bi li stekli još više, ne znači da je ljudskost u njima potpuno nestala..... Na to ko su i kakvi su sve vrijeme ih podsjeća portret pokojnog Mate Todorovića. Ovim scenskim znakom Jagoš Marković pokojnika definiše kao glavni antagonistički lik. Mata Todorović je testamentom odredio da novac pripadne Prosvjeti i Crkvi, jer je odlično poznavao članove svoje familije i znao da je duhovna obnova jedini njihov istinski spas. Nisu ga razumjeli. Nisu još.....Nisu razumjeli ni zašto najveći dio svoje imovine ostavlja kćeri Danici. Ona je, u Markovićevoj predstavi, ponižavana, izmanipulisana, ošamućena, ali je i dalje ono što je zvijezda Danica našem rodu uvijek i bila - vjesnica zore i dana. Kći sunca u narodnoj poeziji........Da bi se vidjela neophodno je uputiti pogled ka nebu.“ Dramaturg Molina Udovički Fotez

Sve ulaznice su rasprodate.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR