17 °

max 17 ° / min 12 °

Petak

01.12.

17° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počeo GMIFF; Dankart: Ovakvi festivali podsjećaju nas da moramo uraditi nešto kako bismo sačuvali klimu i ekologiju

Izvor: Media Biro

Kultura

Comments 0

Počeo GMIFF; Dankart: Ovakvi festivali podsjećaju nas da moramo uraditi nešto kako bismo sačuvali klimu i ekologiju

Autor: Antena M

  • Viber

Deveto izdanje Green Montenegro International Film Festivala (GMIFF) otvoreno je sinoć na Žabljaku uz veliki broj zvanica i ljubitelja filmske umjetnosti i prirode. Riječ je o festivalu edukativnog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera, koji je uvršten među 40 najrenomiranijih filmskih ekoloških festivala na svijetu, u okviru „Green Film Networka“. 

GMIFF je jedini filmski festival u Crnoj Gori na temu zaštite životne sredine koji se redovno održava od 2015. godine, čime je postao prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore.

“Istrajavamo već devet godina da ovaj festival održimo u životu. Naš festival iduće godine već obilježavadeceniju postojanja na šta smo veoma ponosni. Zadovoljni smo da pored svih nedaća uspijevamo da istrajemo i pronosimoideju o ekološkoj Crnoj Gori, a prije svega o zaštiti životne sredine kao širem konceptu, imanetnom ne samo u Crnoj Gori, već i u široj svjetskoj zajednici u vremenima poplava, požara i drugih nepogoda koje nas posljednju deceniju sve više pogađaju”, rekao je direktor festivala, Blagota Marunović.

Kako je dodao, posjećenost i interesovanje publike za goruću temu ekologije je sve veće.

“Vjerujem da publika dolazi zbog kvaliteta filmova koje pažljivom selekcijom biramo. Trudimo se da iz godine u godinu osnažujemo programski sektor. Vjerujemo da smo na pravom putu,” poručio je Marunović. 

Ove godine selekcijuće činiti 40 filmskih ostvarenja i to iz Brazila, Irana, Italije, Rusije, Turske, Crne Gore, Njemačke, Velike Britanije, Srbije, Indonezije, Španije, Portugala, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Švajcarske, Njemačke i Gruzije, koji će biti podijeljeni u četiri kategorije: Ekologija, Ekologija duše, Promo-turistički filmovi i Studentski filmovi.

Velikom otvaranju festivala prisustvovali su istaknuti predstavnici iz svijeta filma sa različitih svjetskih meridijana, a čast da otvori deveto izdanje pripala je njemačkom oskarovacu Pepeu Dankartu (film „Crni jahač” 1994.). 

“Prvi put sam u Crnoj Gori. Stigao sam sinoć i proveo čitav dan na Crnom jezeru. Zaista je prelijepo. Shvatio sam da Green Montenegro International Film Festivala mora da se održava upravo ovdje. U vremenu kada vrućina sagorijeva šume širom juga Evrope, kada ljudi u Africi pate zbog nedostatka kiše, ovakvi festivali nas podsjećaju da moramo uraditi nešto kako bismo održali našu klimu, ekologiju, životinje i pokazali da ovakvo mjesto može opstati”, kazao je Dankart.

Čast mu je, kako kaže, da budem ovdje a jop veće zadovoljstvo da otvori festival sa ovakvom svrhom.

“Obećavam da ćete vidjeti mnoštvo interesantnih filmova kako za djecu koja trčkaraju ovuda, tako i za odrasle,” kazao je Dankart na otvaranju festivala. 

Podršku festivalu pružilo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje je u ovom festivalu prepoznalo predanost skretanju pažnje na važna ekološka pitanja i odgovorniji odnos prema svijetu u kome živimo. 

“Nije slučajno što se festival održava na Žabljaku, mjestu sa kojeg je Crna Gora suštinski, ali i zvanično kroz Deklaraciju svojevremeno definisana u Ustavu kao Ekološka država,” kazala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković-Đurović. 

Predsjednik Opštine Žabljak, Radoš Žugić saopštio je da je GMIFF projekat od javnog interesa zbog njegovog značaja za zajednicu u ekološkom smislu. 

U skladu sa ekološkom prirodomfestivala zagoste, učesnike i posjetioce je juče ujutru organizovan niz aktivnosti poput Mikro - biološke akcije „Sedam minuta čistog puta“, planinarenja, akcije čišćenja jezera i slično. U toku dana su u hotelu „Gorske oči“, organizovane projekcije filmova, dok je u nacionalnom restoranu „Crno jezero“, održana promocija Monografije fotografija prof. Saše Popovića. 

Publika je u sklopu filmskog programa mogla pogledati filmove „Biljke“ Guihlerema Gehra, „Isatis“, Alereze Deghana, „Pioniri“, Alessandra Beltrame i „Početak“, Yaroslava Bulavina.  Nakon filmskog programa, publika je mogla uživati u svirci Antona Melnikova, saksofoniste, ukrajinca koji posljednjih godina nastupa sa Crnogorskim simfonijskim orekstrom, ali i samostalno. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR