17 °

max 17 ° / min 12 °

Petak

01.12.

17° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počeo osmi Džada Film Fest: Posljednja oaza za razgovor i drugačije perspektive

Izvor: Džada Film Fest

Kultura

Comments 0

Počeo osmi Džada Film Fest: Posljednja oaza za razgovor i drugačije perspektive

Autor: Antena M

  • Viber

Osmo izdanje Džade Film Festa, odnosno Međunarodnog festivala debitantskog igrnog filma, svečano je otvoreno sinoć u Njegoševoj ulici prikazivanjem crnogorskog debitanskog ostvarenja „Sirin“ ,reditelja Senada Šahmanovića. 

Posjetiocima Džade obratila se Nina Lončar, ispred Link Creative Studija, organizatora festivala. Mnogobrojnu publiku i predstavnike medija je potom pozdravio Bernar Buše, predstavnik ambasade Francuske koji je podsjetio da su ambasada i Francuski institut “već pet godina prijatelji i saborci ovog po svemu jedinstvenog festivala koji na noćnom nebu iznad Podgorice otkriva nove zvijezde.” 

Ispred Ministarstva za medije i kulturu o značaju i posebnosti festivala govorio je Ognjen Damjanović. “Bogat i referentan program Džada Film Festa iz godine u godinu, uz multidisciplinarne akcije, obezbjeđuju dalji razvoj njegovog kvaliteta, a time pomjeraju naš glavni grad ka evropskim standardima u kulturi”,rekao je Damjanović.

Publici se obratio i autor filma “Sirin” Senad Šahmanović koji je prvi prikazan u okviru takmičarske selekcije. 

Džadu je otvorenom proglasio reditelj i član ovogodišnjeg žirija Stevan Filipović, koji je istakao da su ovakvi festivali potrebni. 

“Film je društveni događaja koji nas povezuje da, na ovakav način, zajedno proživimo nešto, i zajedno prođemo kroz neke emocije, tuđe živote, i vidimo druge perspektive, kao i da izađemo zaintrigirani za razgovor. Festivali poput ovog su posljednje oaze gdje imamo tu mogućnost”, istakao je Filipović.

Revijalni dio festivala je započeo u 21 čas, na drugoj lokaciji pod vedrim nebom, u Ulici Svetozara Markovića, izuzetno posjećenom, premijernom projekcijom francuskog filma “Noćni putnici”.

Džada program nastavlja se danas u bašti Marienplatz, panel diskusijom DžFF Talk na temu “Moderne tehnologije i budućnost filma” kojom će moderirati Milutin Pavićević, na takmičarskom programu je film “Vera” Nedeljka Kovačića ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u 19:30, a podgorička publika će od 21 čas imati zadovoljstvo da pogleda i “Another round” (Još jedna tura) Tomasa Vitenberga sa virtuoznim Madsom Mikelsenom, na Zabjelu.

Festival traje do 17. septembra, a kao i do sada svi programi su besplatni.

Džada Film Fest se realizuje uz podršku brojinih prijatelja i partnera, kao i pokrovitelja: Ministarstva kulture i medija, Glavnog grada Podgorice, Sekretarijata za kulturu i sport, Francuskog instituta i Francuske ambasade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR