16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Branislavu Mićunoviću nagrada za najbolju režiju na festivalu Teatar na raskršću

Izvor: Narodno pozorište Niš

Kultura

Comments 0

Branislavu Mićunoviću nagrada za najbolju režiju na festivalu Teatar na raskršću

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski reditelj Branislav Mićunović dobitnik je nagrade za najbolju režiju za predstavu „Noćna frajla“, po tekstu Aleksandra Popovića, na upravo završenom četvrtom izdanju Festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću u Nišu.

Pored nagrade za režiju, predstavi “Noćna frajla” koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Niš, dodijeljena je i Specijalna nagrada za kolektivnu igru ansambla.

U obrazloženju stručnog žirija koji su ove godine činili Vasil Vasilev, reditelj i upravnik Nacionalnog teatra “Ivan Vazov” u Sofiji, prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja (Srbija), dr Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja (Srbija) i Dušan Kovačević, glumac i producent (Crna Gora), navodi se da je žiri bez dileme odlučio da ovogodišnju nagradu za najbolju režiju dodijeli Branislavu Mićunoviću. 

“Promišljenim i naizgled jednostavnim pristupom uspijeva da kompleksan dramaturški i glumački narativ prenese na savremen i efektan način koji definitivno ostavlja snažan utisak”, navedeno je u obrazloženju žirija. 

U obrazloženju za specijalnu nagradu glumačkom ansamblu predstave “Noćna frajla” ističe se da “jasno vođenom i rediteljski definisanom kolektivnom igrom, akteri pletu i gradiraju tok radnje, mijenjajuću dinamiku i atmosferu komada, koja efektno i bez praznog hoda ostavlja snažan cjelokupni utisak”.

Predstava koja je nastala po tekstu Aleksandra Popovića premijerno je izvedena 10. novembra 2022. Uz režiju, Mićunović potpisuje adaptaciju, idejno rješenje i scenografiju. Dramaturg je Dejan Petković, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Irena Popović Dragović, muzički saradnik Bata Zlatković, koreografkinja Dragica Ničić. 

U predstavi igrajuAleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Miloš Cvetković, Sanja Krstović, Aleksandar Marinković, Marjan Todorović, Maja Vukojević Cvetković, Jovana Krstić, Nađa Nedović Tekinder, Maja Dejanović, Natalija Jović, Jovana Golubović, Vesna Stanković, Ivana Nedović, Dragana Jovanović i Bratislava Milić. 

Nastala u zreloj fazi autorovog dramskog angažmana “Noćna frajla” predstavlja jedan od najrefleksivnijih komada Aleksandra Popovića, koji putem zavodljive orkestracije dramskog, epskog, lirskog i filozofskog diskursa, scensku igru opredjeljuje u pravcu svojevrsnog hepeninga.

Pisac i teatrolog Milivoje Mlađenović, u kritici predstave ističe da Mićunović jasno artikuliše motive, teme i probleme koje zahvata.

“To je ultrazvučni snimak magbetovske atmosfere, naše naravi s tendencijom da se razbijeni elementi dramske radnje priberu, da se jezikom obujmi sva kompleksnost ljudskog roda, pojedinačnih žitija običnih smrtnika i njihovog kolopleta i batrganja u društvenom i političkom brlogu, ne odričući mu poetski i filozofski smisao ni jednog trena. Ima nešto u “Noćnoj frajli” od nasljeđa scenskog rituala, koje djeluje uzvišeno i zavodljivo na čula gledaoca”, naveo je Mlađenović. 

Selekcija ovogodišnjeg Festivala na raskršću, pored "Noćne frajle", obuhvatila je još recentnih regionalnih predstave i teatara: “Magbet” u režiji Jagoša Markovića, Narodnog pozorišta Beograd, “Škrtac”, rediteljke Dore Ruždjak Podolski u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Gospođica” u režiji Đurđe Tešić i produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Pokojnik” reditelja Egona Savina, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i “Lepa Vida” u režiji Marjana Nećaka i produkciji Gledališča Koper i Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR