22 °

max 32 ° / min 21 °

Srijeda

19.06.

32° / 21°

Četvrtak

20.06.

36° / 23°

Petak

21.06.

34° / 23°

Subota

22.06.

35° / 25°

Nedjelja

23.06.

33° / 24°

Ponedjeljak

24.06.

32° / 23°

Utorak

25.06.

32° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Posjeta delegacije Evropske unije Budvi: Finalisti takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine

Kultura

Comments 1

Posjeta delegacije Evropske unije Budvi: Finalisti takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine

Autor: Antena M

  • Viber

Delegacija Evropske unije juče je posjetila Budvu u sklopu zvaničnih aktivnosti finalne faze kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”.

Delegaciju EU je predvodio Sylvain Pasqua, vođa tima za koordinaciju Evropskih prijestonica kulture iz Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a članovi su bili Hrvoje Laurenta, član EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Ana Margarida Mareguisa i Theophile Turboust, predstavnici EU Delegacije u Crnoj Gori.
Domaćini su bili Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine opštine Budva i Dušan Kaličanin pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”. Posjeti su prisustvovali i Maša Vlaović, ministarka kulture i medija, Milena Mijović Durutović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Iva Pavlović, rukovoditeljka Kancelarije za Evropske integracije i saradnju, članovi tima kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”, predstavnici grupe građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i vodi kandidaturu i brojni predstavnici kulturne, umjetničke i kreativne scene Budve i Boke.

Ovom prilikom ministarka kulture i medija Maša Vlaović je kazala da je veoma zadovoljna posjetom delegacije Evropske komisije i time što je kandidatura “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” uspješno predala finalnu aplikaciju.

“Ministarstvo kulture i medija snažno podržava crnogorsku kandidaturu, koja predstavlja veoma važan projekat, koji značajno unapređuje međunarodnu saradnju, strateško planiranje i inovacije u kulturi. Kandidatura stavlja kulturu u centar pažnje i prepoznaje je kao jedan od najvažnijih alata za pozitivnu transformaciju društva. Vjerujemo da Crna Gora ima snage, kvaliteta i hrabrosti za pobjedu u ovom prestižnom takmičenju”, poručila je Vlaović.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović je ovim povodom izjavio:

“Uspješno završena poseta EU delegacije koja upravlja takmičenjem za Evropsku prijestonicu kulture je još jedan veliki korak na putu ka finalu, još jedan veliki uspjeh kulturne scene i građana Budve i Boke, još jedan pozitivan pomak u razvoju kulture i EU integracija Crne Gore. Čitava naša kandidatura i ova posjeta EU je dokaz da je kvalitetna i stabilna realizacija velikih kulturnih projekata i pomaka moguća samo kroz snažno uključivanje građana i lokalne zajednice, prepoznavanje njihovih potreba, izazova i stremljenja, a kroz otvorenu i međusobno komplementarnu saradnju institucija i vaninstitucionalne kulturne i umetničke scene koju vode i realizuju kreativni i stručni ljudi.

Zahvaljujemo se Predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, Predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i Ministarki kulture i medija Crne Gore Maši Vlaović, pokretaču i koordinatoru kandidatire Dušanu Kaličaninu, timu kandidature, građanskim inicijativama i građanima Budve i Boke bez čijeg snažnog uključivanja i podrške ovaj uspjeh ne bi bio izvodljiv.”

Pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” Dušan Kaličanin je nakon posjete izjavio: “Veoma smo zadovoljni zvaničnom posjetom EU delegacije, ali i uključenošću i posvjećenošću naših aktera kulturne i umjetničke scene, institucija, vaninstitucionalne scene i građana.

Uspjeh ove posjete daje nam novi podsticaj, dodatnu energiju i inspiraciju za poslednji korak koji treba da napravimo na našem putu ka pobjedi u takmičenju za Evropsku prijestonicu kulture. To je odbrana naše finalne aplikacije u Briselu 19.9.2023. godine.

U ime tima kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” zahvaljujem se Opštini Budva, opštinama Boke i svim pomenutim institucijama i vodećim ličnostima Crne Gore na kontinualnoj i iskrenoj podršci. Zahvalnost dugujemo i svim kulturnim i umjetničkim institucijama i vaninstitucionalnoj sceni, nevladinim organizacijama i pojedincima bez čije energije, želje, znanja i volje ova kandidatura i ulazak u finale ne bi bili mogući. Zbog te podrške, zbog probuđene energije Budve, Boke i Crne Gore vjerujemo u uspjeh i idemo na pobjedu u Briselu.”

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Astro

E PROPALO SE ONDA, AKO OVAKVA BUDVA BUDE KULTURNA PRESTONICA. To u matematici zovu paradoks.