17 °

max 21 ° / min 16 °

Ponedjeljak

25.09.

21° / 16°

Utorak

26.09.

28° / 17°

Srijeda

27.09.

26° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

28° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

28° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Nesporazum" i "Ujka Vanja" nagrađene na FIAT-u

Izvor: Duško Miljanić foto

Kultura

Comments 0

"Nesporazum" i "Ujka Vanja" nagrađene na FIAT-u

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorsko narodno pozorište dobilo je dvije nagrade na 38. izdanju Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT.

Nagrada za najbolju režiju – Slobodan Milatović dodijeljena je Damjanu Pejanoviću za predstavu Nesporazum po tekstu Albera Kamija, a nagrada za najbolju mušku ulogu Ivanu Bazmareviću za ulogu u predstavi Ujka Vanja u režiji Mirka Radonjića, saopšteno je iz CNP-a. 

"38. FIAT pred crnogorsku kulturnu javnost izašao je sa respektabilnom selekcijom predstava koja je zastupala široki spektar pozorišnih izraza proisteklih iz alternativnih, ali ne i samo alternativnih poetika profilisanih vremenom u kojem živimo. Hrabro, ponekad drsko, angažovano, koliko znakovima toliko i riječju i pokretom u duhu prepoznatljive Fiatove tradicije prezentovao je 12 odabranih predstava u takmičarskoj selekciji u odabiru od 117 pristiglih prijava, u selekciji glumice Ane Vujošević.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: red. prof Stevan Koprivica – predsjednik žirija, pisac i direktor Gradskog pozorišta Podgorica i članovi Jelena Minić, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta i vanr. prof. dr Edin Jašarović producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje.

Nagrada za nabolju mušku ulogu dodijeljena je ravnopravno Ivanu Bazmareviću za ulogu u predstavi Ujka Vanja u režiji Mirka Radonjića i produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Arbenu Bajraktaraju za ulogu u predstavi Projekat Handke u režiji Blerte Naziraj, nastale u saradnji Qendra Multimedija, Priština, Kosovo, Mittelfesta iz Njemačke, Teatra della Pergola iz Italije i Internacionalnim pozorišnim festivalom MESS iz BiH", navodi se u saopštenju. 

"Ivan Bezmarević lik Astrova pravi neočekivanim sredstvima krećući se od toplih valera preko diskretne ironije sve do potpune fizičke ogoljenosti", navodi se u obrazloženju žirija.  

Nagrada za najbolju režiju – Slobodan Milatović dodijeljena je Damjanu Pejanoviću za predstavu Nesporazum po tekstu Albera Kamija u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.

"Svoju ispitnu predstavu na III godini studija Damjan Pejanović realizuje u klasi i pod mentorstvom red. prof Radmile Vojvodić sa Fakulteta drasmkih umjetnosti – Cetinje. Damjan Pejanović režira Kamijev Nesporazum filigranskim rediteljskim rukopisom, akcentirajući nova značenja apusurda u odnosu na Kamijevu impostaciju ove filozofske kategorije. Vizuelna sugestivnost, beskrekorno vođenje glumaca i brojnog tima kreativnih saradnika, određuje Pejanovića kao novi snažan argument crnogorskog pozorišta", navodi se u obraloženju žirija.

Crnogorsko narodno pozorište učestvovalo je na ovogodišnjem Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT sa tri predstave iz najnovije produkcije, od kojih su dvije nagrađene. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR