22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počela restauracija Aja Sofije, stoji li iza svega politika?

Izvor: Pixabay

Kultura

Comments 1

Počela restauracija Aja Sofije, stoji li iza svega politika?

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Turska vlada odlučila je da započne dugo čekanu obnovu i restauraciju nekadašnje pravoslavne crkve Aja Sofija u Istanbulu, koja je pretvorena u džamiju, nakon što su primjećena značajna oštećenja kako unutar, tako i izvan ovog vizantijskog spomenika iz 6. vijeka.

Neki stručnjaci govore o dugotrajnom projektu za koji bi mogle biti potrebne decenije.

Međutim, postoji zabrinutost među nekim krugovima u Turskoj koji sumnjaju da iza ove odluke možda stoji politika, tako da je Aja Sofija zatvorena na duži period i ne funkcioniše kao džamija.

Politički analitičari podsjećaju da je u isto vrijeme kada je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odlučio da Aja Sofiju 2020. pretvori iz muzeja u džamiju, odluka donijeta i za manastir Hora (Kariye), ali nije sprovedena, jer je iznenada zatvoren zbog restauracije.

Sa svoje strane, međutim, turski ministar turizma Mehmet Nuri Ersoj je rekao da će Aja Sofija ostati otvorena i da će takođe funkcionisati kao džamija, piše „Katimerini“.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Naši ljudi ne znaju da u Istanbulu postoji preko 110 crkava koje svakog dana otvaraju svoja vrata za vjernike i turiste. Većina su naravno pravoslavne, a jedan broj je i katoličkih. Neke su u samom centru grada. Multikulturalnost u Turskoj je nama potpuno nepoznata, a veoma je živa.