20 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

21° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

22° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Miška Mandić - Svestrana umjetnica nošena krilima svjetske slave

Izvor: Privatna arhiva

Kultura

Tag Gallery
Comments 7

Miška Mandić - Svestrana umjetnica nošena krilima svjetske slave

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Uspješna Crnogorka Miška Mandić, koja je očarala mnoge škole po svijetu svojim talentom, marljivošću i znanjem, izlagaće radove u dvije velike sidnejske galerije: Woolloomooloo i Campbeltown.

Miška se nakon rata sa porodicom, kao desetogodišnja djevojčica odselila iz Sarajeva, tadašnje Jugoslavije, pa se nakon izbjegličkog života skrasila u Australiji. Tokom osnovnog obrazovanja promijenila je 8 osnovnim škola, govoreći na 4 različita jezika, a u svakoj od njih postizala je zavidne rezultate. Završila je, na isti način, jednu od elitnih srednjih škola sa rezultatom 99.95% uspješnosti, što je svrstalo u 1% najboljih u Australiji. Nekoliko univerziteta ponudilo joj je novčanu nagradu samo da bude njihov student, i to medicine, međutim, Mišku je odvukla umjetnost i upisala je UTS "Arts, media and communication" te ga završila kao jedna od najboljih studenata, sa dvije novčane nagrade!

Miška se pored ove, bavila i muzičkom umjetnošću, pa je sa svojim prijateljicama osnovala bend "Teenagers in Tokyo", koji je u Londonu izdao CD. Ipak, nakon Londona vratila se svom školovanju i na kraju napisala doktorsku disertaciju u vidu projekta koji je ponudila univerzitetima u Sidneju i Melburnu, a oba su tezu prihvatila i ponudila joj školarinu za period od četiri godine. Trenutno predaje predmete iz filmske industrije i radi na određenim projektima. Crna Gora je njena ljubav kojoj se uvijek vraća, prateći dešavanja na svim poljima.

U nastavku više o njenim radovima koji će ugledati svijetlo dana na izložbama u eminentnim sidnejskim galerijama.

The Fold istražuje način na koji objekti remete naše razumijevanje vremena kroz niz tjelesnih, osjetnih i materijalnih metafora. Ona se oslanja i na naučnu fantastiku i na magične realistične ‘trope’ kako bi pratila čovjeka koji je odvučen od radnog poziva misteriozni glas koji mu stalno govori „slušaj“, tjerajući ga dalje u zabačeno grmlje. Tamo on otkriva i susrijeće lik The Orb, koji nastavlja da pretvara oblik u niz minerala sadržanih u standardnom mobilnom telefonu.
Priča je ponekad prekinuta mišićavim, mesnatim portalom koji omogućava narativne vremenske pomake između materijala u različitim stanjima savijanja. Ove sirovine i pejzaži, kako unutrašnji tako i spoljašnji, upoređuju se i povezuju na različite načine kroz film; atomi gvožđa u mobilnom telefonu, postaju atomi gvožđa koji teku kroz mesnato tijelo, postaju atomi gvožđa u supernova ( zvijezda koja iznenada jako povećava sjaj zbog katastrofalne eksplozije koja izbacuje većinu svoje mase).
Svaka veza je mjesto aktivnosti, 'stvari' u privremenim konfiguracijama koje upućuju na složenije i distribuiranije procese i povijesti. Ovaj film nastavlja Miškina kinematografska istraživanja „otpada“ (smiješanih ostataka procesa ekstrakcije), koja se suočavaju s banalnostima naših trenutnih ekoloških vanrednih situacija kako bi poremetila ukorijenjeno samozadovoljstvo i izazvala nove načine razmišljanja i odnosa.

Dužina filma je 20 minuta;  autor, director i editor je Miška Mandić; glumci su Luke Bacon, Alia Parker and Chris Nash dok su muziku radili: Megan Alice Clune, Skeleten and Chris Zabrieske.

Izložba traje od 13. oktobra do 26. novembra 2023.

Drugi Miškin rad Portals and Residues, 2023 je ušao u izbor finalista galerije Campbeltown Arts Centre na čijem se sajtu kaže:

Hvala svim umjetnicima koji su se prijavili na Fisher’s Ghost Art Award 2023. Primili smo ogroman broj visokokvalitetnih prijava i sa zadovoljstvom objavljujemo finaliste 2023.

Kompletnu listu finalista i umjetničkih radova pogledajte na linku Campbeltown Arts Centre.

Radnja filma Portals and Residues, 2023 u trajanju od 9 minuta odvija se u središtu domaćeg stola, iPhone – koji skriva desetine geoloških minerala iza svoje glatke spoljašnjosti – drži sedimentirajuća zemlja iz koje se radjaju plodovi pečurki. Ovaj ekosistem je podstaknut mesnatim portalom koji se pojavljuje na ekranu kako bi aktivirao prečice koje povezuju vremenske i prostorne udaljenosti između figura.

Direktor, editor i timelapse photography je Miška Mandić; dodatne fotografije: Petra Leslie dok je za zvuk bio zadužen Luke Bacon.

Izložba će se održati od subote 28. oktobra do petka 8. decembra. Otvaranje izložbe i proglašenje nagrada održaće se u petak, 3. novembra 2023.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Savo Lazovic

Bravo za Mišku. Primjer kako se upornim radom bez ikakvih veza može uspjeti u onome što voliš.

Dejan

Još jedan divan primjer pravog roditeljskog usmjeravanja djece, nas “ gastarbajtera” van Crne Gore. Čestitke od srca familiji Mandić u Sidneju.

Rados scekic

Svaka čas to samo crnogorka može.