12 °

max 12 ° / min 9 °

Subota

24.02.

12° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminuo Vlado Pravdić, prvi klavijaturista Bijelog dugmeta

Izvor: Facebook

Kultura

Comments 0

Preminuo Vlado Pravdić, prvi klavijaturista Bijelog dugmeta

Izvor: Avaz

Autor: Antena M

  • Viber

Dva dana uoči svog 74. rođendana u Splitu je preminuo bivši klavijaturista „Bijelog dugmeta“ Vlado Pravdić. Sama činjenica da je bio član najpopularnijeg benda na prostoru bivše Jugoslavije dovoljna je da ga svrstamo u velikane pop-rok muzičke scene. Ipak, bio je mnogo više od toga.

Malo je poznato da je Pravdić sarađivao i sa „Indexima,“ „Ambasadorima,“ Nedom Ukraden, Mladenom Vojičićem Tifom. Svoj umjetnički senzibilitet unio je u neke od kultnih pjesama koje ne poznaju vremenske granice. Ako kažemo da je dao svoj doprinos pjesmama kao što su „Sanjam,“ „Grbavica,“ „Šta bi dao da si na mom mjestu,“ „Uspavanka za Radmilu M,“ „Ima neka tajna veza,“ monumentalnost njegovog opusa postaje razumljivija.

Sa „Indexima“ je svojevremeno išao i na čuvene turneje po SSSR-u, pa se s pravom može reći da dva najpopularnija sarajevska benda ne bi bila to što jesu, bez njegovg pečata.
 
O umjetniku najbolje govore njegova djela, a Pravdićeva su zaista impresivna. Svirati i sa „Dugmetom“ i „Indexima“ mogao je samo umjetnik koji je u sebi imao vrhunsko umijeće. Sarajevska pop-rok muzička škola ostala je bez jednog od svojih predvodnika, a pjesme koje ostaju služiće kao spomenik i svjedočanstvo na najproduktivniji period, kada je grad na Miljacki bio umjetnička metropola svjetskih razmjera. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR