21 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rožajskoj publici predstavljena knjiga “Bošnjaci u Makedoniji u XX vijeku”

Kultura

Comments 0

Rožajskoj publici predstavljena knjiga “Bošnjaci u Makedoniji u XX vijeku”

Autor: Antena M

  • Viber

U sali Narodne biblioteke u Rožajama održana promocija knjige “Bošnjaci u Makedoniji u XX vijeku” sa posebnim akcentom na kulturu i prosvjetu- drugo dopunjeno izdanje, autora prof. dr Zećira Ramčilovića koje je štampano uz podršku i sufinansiranje Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori, a u realizaciji projekta NVO “Zelena gora”.

Promoteri i učesnici skupa bili su: prof. dr Draško Došljak, mr Sait Šabotić koji je i recenzent knjige i mr Sead Šahman.

Šahman je u uvodnom dijelu naveo da je knjiga rezultat obimnog naučno-istraživačkog rada prof. Ramčilovića, tačnije višegodišnje autorove posvećenosti kao tema za doktorsku disertaciju pod istim naslovom koja je odbranjena na Institutu za nacionalnu istoriju pri Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodije“ u Skoplju 2013. godine. On je podsjetio da je već naredne, 2014. godine u glavnom gradu Makedonije iz štampe izašlo i prvo izdanje knjige na makedonskom jeziku.

“Prof. Ramčilović u knjizi se fokusira na sudbinu bošnjačkog naroda, autohtono evropskog koji između ostalog nalazi svoje mjesto i u Makedoniji, zemlji Makedonaca, slavnog i prijateljskog naroda čiji identitet je takođe vrlo često predmet osporavanja i negiranja” - kazao je Šahman. 

Pred brojnom rožajskom javnošću prof. dr Draško Došljak ističe da nam knjiga Ramčilovića omogućava da odbacimo raširene zablude o istoriji, jeziku i kulturi Bošnjaka koje su nastajale neutemeljenim i neargumentovanim tekstovima o ovim temama. 

“Ovo je knjiga kulture sjećanja koja je nastala na osnovu prvorazrednih istorijskih izvora, s namjerom da istina bude na prvom mjestu” – kazao je Došljak.

On navodi da knjiga prof. dr Zećira Ramčilovića o Bošnjacima u Makedoniji potvrđuje autora kome je nauka na prvom mjestu, a istorijska istina vertikala ove monografije.

“Istorijske falsifikate o bosanskom jeziku, dr Ramčilović eliminiše arhivskom dokumentacijom koja istinito govori o trajanju Gramatike bosanskog jezika F. Vuletića iz 1890. godine, kao i Tursko- bošnjačkog jezika, iz 1912. godine i potvrde jezika kao vaznog identitetskog segmenta Bošnjaka” – istakao je Došljak.

U svom izlaganju recenzent mr Sait Šabotić osvrnuo se na doprinos knjige regionalnoj istoriografiji uz kazivanje o istorijskom hodu Bošnjaka u Makedoniji od osmanskog perioda do početka XXI stoljeća.

"Poglavlje pod nazivom 'Bošnjaci u Makedoniji od 1941. do 1991. godine', obuhvata pedesetogodišnji period koji je obilovao raznovrsnim istorijskim događajima i procesima kojima je neminovno bilo obuhvaćeno i bošnjačko stanovništvo. Autor je nastojao da u ovom dijelu stvori globalnu sliku doprinosa Bošnjaka borbi protiv okupatora zemlje, posebno onih koji svojim rođenjem nijesu bili vezani za Makedoniju, ali koje je životna sudbina spojila sa njom i odredila pravac njihovog djelovanja” - kazao je Šabotić. 

On je istakao da je u tom duhu u ovoj knjizi sadržana je čitava plejada istaknutih revolucionara poput Rifata Burdžovića Trša, Alije Avdovića, Džemaila Mehmedovića, Halima Halimića, Beća Bašića, Isa Omeragića, Ahmeda Redžepagića, Hivzije Ćatovića i mnogih drugih, čije je djelovanje uveliko doprinijelo buđenju najširih slojeva stanovništva u pogledu revolucionarne borbe. 

Autor knjige, prof. dr Zećir Ramčilović je u svom obraćanju naveo da se XX vijek može okarakterisati kao jedan od najtežih za Bošnjake, vijek kad je bio ugrožen i njihov goli opstanak.

“Ova knjiga je rezultat istraživanja početkom novog XXI vijeka i predstavlja dobru najavu da će upravo XXI vijek donijeti napredak, potpunu emancipaciju i afirmaciju bošnjačkog identiteta” – naveo je Ramčilović.

On je naveo da je položaj bošnjačke zajednice u Sjevernoj Makedoniji značajno unaprijeđen u posljednje vrijeme.

“U prilog navedenom ide i moj profesionalni angažman u Crnoj Gori, kao i činjenica da su Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji, u Crnoj Gori, ali i u svim državama gdje žive postali društveno-politički factor, nalaze se na pozicijama donosioca odluka i dio su svih važnih procesa” – zaključio je Ramčilović.

Promociji su prisustvovali, između ostalih i predsjednici opština i SO Rožaje i Petnjica, predstavnici akademske zajednice, predstavnici diplomatskog kora, direktor Državnog arhiva sa Cetinja, kao i predstavnici privredne i kulturne zajednice. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR