16 °

max 20 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

24° / 15°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rediteljka predstave „IzloŽene“: Ili ste protiv nasilja ili ste na strani nasilnika

Izvor: CNP

Kultura

Comments 0

Rediteljka predstave „IzloŽene“: Ili ste protiv nasilja ili ste na strani nasilnika

Autor: Antena M

  • Viber

Rediteljka predstave „IzloŽene“ Sandra Vujović Pobjedi je juče kazala da će predstavu publika ipak moću da pogleda, ali ne u Nikšićkom pozorištu. O mjestu i datumu izvođenja će javnost uskoro biti obaviještena.

- Imamo poziv od građana Nikšića da odigramo predstavu na otvorenom ili ispred pozorišta. Tako da je u planu gostovanje pred nikšićkom publikom. Uglavnom vidimo se u Nikšiću - rekla je Vujović Pobjedi.

Vujović je kazala da je kao ženu raduje činjenica da je javnost ustala da brani principe i osudila Jelićev gest i njegove stavove.

- Podrška stiže i iz Crne Gore i iz regiona. Posebno cijenimo podršku naših kolega koje su odlučile da pokrenu peticiju kojom se pozivaju institucije da razriješe sa funkcije umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, kad već nema toliko odgovornosti da sam podnese ostavku nakon svega. Naročito se zahvaljujemo građanima Nikšića koji nam neprestano poručuju da smo u tom gradu dobrodošle i žele da organizuju igranje predstave uprkos svemu. Zahvaljujemo se i kolektivu JU Nikšićko pozorište koji nam je dao podršku - kazala je Vujović.

Vujović je Pobjedi kazala da ovo nije njena lična borba sa Jankom Jelićem, niti Bunt scene sa JU Nikšićko pozorište, već obračun zdravog razuma nad uvjerenjima koja su više nego opasna i retrogradna.

- Jednačina je jednostavna - ili ste protiv nasilja ili ste na strani nasilnika. Treće opcije nema. Ništa nije opasno kao relativizacija nasilja. To kao društvo ne smijemo dozvoliti, da stavovi poput ovih koje je Jelić izrekao, ne smiju proći bez kritike niti dobiti status društveno prihvatljivih - istakla je Vujović.

Dodaje da je u fokusu borba za pravednije društvo, koje ne pravi razlike već nas tretira na isti način.

- U toj predstavi mi jasno kažemo da smo manje plaćene od naših muških kolega, da smo diskriminisane u politici i biznisu, da smo zloupotrijebljene i ponižene na brojne načine. Ako pitate žene koje su gledale predstavu, sve do jedne će vam reći da su se pronašle u svakoj rečenici te predstave. Teatar je oduvijek bio prostor apsolutne slobode gdje se kritikuje nasilje. Zbog toga je ovakav stav koji dolazi od strane umjetničkog direktora jedne od ukupno četiri profesionalne pozorišne kuće u Crnoj Gori još i skandalozniji- rekla je sagovornica lista. 

Dodaje da, iako je riječ o jednoj jako neprijatnoj situaciji za sve njene aktere, cijela ova situacija zapravo ima jednu dobru stranu.

- Dala nam je šansu da pokažemo solidarnost i da se obračunamo sa stavovima koji ugrožavaju vjekovnu borbu žena za rodnu ravnopravnost i ljudska prava. Ovakve i slične narative ne smijemo dopustiti u javnom prostoru i moraju biti najoštrije osuđeni i sankcionisani - kaže režiserka.

Vujović je kazala da mora istaći, u korist argumentacije teme kojom se predstava bavi - da na čelu nijednog od ukupno četiri profesionalna pozorišta u Crnoj Gori nije žena.

- A napravite istraživanje i vidite koliko žena rukovodi centrima za kulturu širom Crne Gore, pa će vam sve biti jasno - zaključila je Vujović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR