20 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba Matice crnogorske "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena u Beranama

Izvor: Matica crnogorska

Kultura

Comments 0

Izložba Matice crnogorske "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena u Beranama

Autor: Antena M

  • Viber

Izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena je sinoć u galeriji „Nikola i Uglješa Popović“ u Beranama. Na otvaranju su govorili prof. dr Draško Došljak i Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske, a u ime beranskog Ogranka Matice crnogorske prisutne je pozdravio Jovan Mališić, navodi se u saopštenju.

Došljak je podsjetio na početke štamparstva u Crnoj Gori.

– Nepunih 40 godina od pronalaska štampe i pojave Gutembergove Biblije 1455. godine, na Balkanu se osniva prva ćirilična štamparija, u Crnoj Gori, posljednjoj južnoslovenskoj zemlji koja je još uvijek hrabro odolijevala turskim osvajanjima.

U tim nemirnim istorijskim vremenima, Crnojevići su posvećivali veliku pažnju bogaćenju kulture crnogorskoga naroda, posebno razvoju knjige. Ostavili su trag ne samo kao vladaoci posljednje slobodne južnoslovenske zemlje, već i kao „mecene i zaštitnici pismenosti“. Najvjerovatnije da je u manastiru koji je 1484. godne na Cetinju podigao Ivan Crnojević, gdje je premjestio i svoj dvor, postojao skriptorij. Nakon Ivanove smrti, prosvjetiteljsku djelatnost nastavlja njegov sin, nasljednik Đurađ. Za njegove vladavine osniva se štamparija, ali se pretpostavlja da je sama ideja o štampariji ponikla još kod njegovog oca Ivana, koji je boraveći u Italiji imao priliku da se upozna ne samo sa štampanim knjigama, već i sa štamparijama i tehničkim postupcima u štamparstvu. Sprovođenje ove ideje ostaje zadužbina Đurđa Crnojevića. On je time budućim generacijama ostavio veliko zavještanje, znajući koliko je knjiga snažno oružje za očuvanje nacionalnog identiteta. O svojim motivima on eksplicitno govori u „Oktoihu prvoglasniku“, 1494. godine – rekao je Došljak.

Izložba "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ koju je Matica crnogorska priredila povodom 530 godina od štampanja „Oktoiha prvoglasnika“ u beranskoj galeriji biće otvorena do 22. aprila. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR