23 °

max 36 ° / min 22 °

Utorak

11.08.

36° / 22°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljena književna edicija "Nova luča"

Kultura

Comments 0

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predstavljena književna edicija "Nova luča"

Kapitalna književna edicija “Nova luča”, koja predstavlja izbor iz savremene crnogorske književnosti promovisana je danas na 3. internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici.

O izdanju su govorili Milorad Popović, Aleksandar Radoman, Radule Novović i Bogić Rakočević, koji ujedno predstavljaju izdavače “Nove luče”.

Milorad Popović je kazao da je spremno i treće kolo ove edicije, koje će predstavljati stvaraoce koji su ponikli u Crnoj Gori, a stvaraju u nekom drugom prostoru, međutim o nastavku edicije postoji verbalni dogovor sa Ministarstvom kulture, koji je usljed novih događaja upitan. Popović je kazao da na Sajmu koji organizuje Grad Podgorica, nema predstavnika Ministarstva kulture, niti Vlade Crne Gore, te da je za razliku od sajma koji organizuju Uljarevići, ova manifestcija ignorisana.

"Ovdje ne vidim predstavnike medija, jer nešto što je nesumnjivo najambiciozniji izdavački projekat u Crnoj Gori, a usudiću se da kažem i najvrjedniji, prošao je u potpunoj tišini. Ne vidim ni jednu televiziju ovdje. Osim “Vijesti” koje vode permanentnu propagandu protiv OKF-a, FCJK i tako dalje, Javni servis potpuno bojkotuje ono što se u posljednjih pola godine radi na književnoj sceni Crne Gore. To nije bolje nego u vrijeme Emila Labudovića, već gore. Mediokritetsvo koje prelazi u trivijalnost govori o tišini koja je zlokobna. Potvrdu za to imamo i u ovome što se dešava na Unverzitetu danas"- kazao je on.

Aleksandar Radoman je ispred Fakulteta za crnogorsku književnost, kazao da dinamična književna scena nije mogla biti do kraja prvim i drugim kolom edicije, no da su objavljene knjige svojevrsni generacijski, poetički i žanrovski preśek savremene crnogorske književnosti i postavljaju kvalitetne standarde za buduća izdanja.

"A upravo je postavljanje standarda ono što nedostaje današnjoj Crnoj Gori u gotovo svim domenima, možda u kulturi najviše. Književne kritike gotovo da nema, najznačajniji izdavači su izvan sistema, a monpol u izdavaštvu i knjižarstvu preuzeli su dojučerašnji korifeji kleronacionalizma, danas etablirani trgovci s instiktivnom odbojnošću prema svemu što nosi predznak crnogorsko.

U takvim okolnostima i provincijalni književni vašari, čija je jedina svrha dobra zarada i pražnjenje magacina knjižara njihovih organizatora, bivaju gromoglasno reklamirani kao prvorazredni kulturni događaj, uporni skribomani zavrjeđuju književne nagrade i, od njima sličnih, dobijaju zvanje “eruditnih esejista”, publicisti bez ikakvog naučnog ili umjetničkog doprinosa, ulazeu nacionalnu akademiju, presudni kriterijum vrijednosti je broj lajkova na društvenim mrežama i sl.

Društvo bez kriterija, kakvo se danas čini da umnogome jeste crnogorsko, zapravo je zemlja Dembelija za svakovrsne diletante i mešetare" – kazao je Radoman.

O književnom poduhvatu govorio je i novi direktor Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, Bogić Rakočević, koji je opširno govorio o autorima zastupljenima u dva toma ediciej “Nova Luča”.

Ispred Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, govorio je Radule Novović koji je ocijenio da se ovdje radi o izuzetnom kulturnom događaju koji znači mnogo za promociju crnogorske kulture i identiteta. 

Edicija “Nova Luča” je objavljena u izdanju Otvorenog kulturnog foruma (OKF), Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

U okviru prvoga kola “Nove luče” objavljeni su autori Sreten Asanović “Trag u noći”, Jevrem Brković “Cio sam u pjesmi”, Zuvdija Hodžić “Davidova zvijezda”, Mladen Lompar “Zmije Grmožura”, Marko Vešović “Bijeli glog iz Papa”, Ljubomir Đurković “Porodična trilogija”, Milorad Popović “Karnera”, Dragan Radulović “Auschwitz cafe”, Andrej Nikolaidis “Tamno pokoljenje” i Ognjen Spahić “Hansenova djeca”. U drugom kolu objavljena su djela “Sam među Ircima” Miodrag Vuković, “Makarije ot Črnie Gori” Čedo Vulević, “Crnoturci” Husein Bašić, “Luđak je vječno dijete” Božo Koprivica, “Posvemašnja narav” Slobodan Blagojević, “Vavilonske riječi” Ljubeta Labović, “Montenegrni” Radmila Vojvodić, “Preludiji i fuge” Aleksandar Bečanović, “Poezija” Pavle Goranović i “Stihovi od pijeska” Dragana Tripković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR