21 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.05.

24° / 14°

Utorak

30.05.

24° / 15°

Srijeda

31.05.

22° / 16°

Četvrtak

01.06.

24° / 16°

Petak

02.06.

23° / 16°

Subota

03.06.

22° / 15°

Nedjelja

04.06.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Četvrti  ''Green Montenegro International Film Festival'' u Nacionalnom parku Durmitor

Kultura

Comments 0

Četvrti ''Green Montenegro International Film Festival'' u Nacionalnom parku Durmitor

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Nakon tri festivalska izdanja odlukom Savjeta ''Green Montenegro International Film Festival'' seli se u jedan od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalni park Durmitor.

Filmovi će biti prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz veliki broj pratećih programa, tokom pet dana trajanja festivala, što će dodatno upotpuniti turističku i kulturnu ponudu Žabljaka.

Juče je na Žabljaku u sali Opštine održana VIII sjednica Savjeta ''Green Montenegro Interantional Film Festival'' na kojoj je konstituisan novi Savjet festivala, u koji su pored već značajnih imena iz oblasti nauke, kulture, ekologije, turizma, umjetnosti, diplomatije kao što su princ Nikola Petrović, Branko Lukovac, dr Vukić Pulević, Nikola Medenica, mr Damir Davidović, Blagota Marunović, Željka Kukavičić-Radak i drugi, izabrani Vesko Vukićević predsjednik Opštine Žabljak, Miroje Džabasan direktor Centra za kulturu, Slađana Knežević sekretarka Sekretarijata za društvenu djelatnost, Vanja Krgović - Šarović, direktorica TO Žabljak i dr Slobodan Tomić.

Za novu predsjednicu Savjeta GMIFF-a jednoglasno je izabrana mr Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Sjednica je započela minutom šutnje kojim je odata počast nedavno preminulom reditelju Gojku Kastratoviću, jednom od osnivača ovog međunarodog filmskog festivala i članu njegovog Savjeta.

Ideja organizatora da se četvrto izdanje „Green Montenegro International Film Festa (GMIFF) održi u ljetnjem periodu u jeku sezone na UNESCO području, na Crnom jezeru u Opštini Žabljak u periodu od 4.-8 avgusta, naišla je na punu podršku predstavnika lokalne samouprave Žabljaka.

Zemlja gost ovogodišnjeg festivala biće Kostarika kao država koja je dominantno usmjerenja ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju.

Nakon izuzetno uspješno organizovanog III izdanja GMIFF-a koji se od 14.-16.decembra 2017. održao u Centru za kulturu Danilovgrad, Nikšićkom pozorištu, Univerzitetu Gonja Gorica u Podgorici, Dvorcu kralja Nikole u okviru Barskog ljetopisa, Hotelu Splendid u Bečićima, kao i u brojnim crnogorskim osnovnim i srednjim školama u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, ovih dana je stiglo veliko priznanje.

GMIFF je zvanično primljen u asocijaciju “Green Film Network” i mapirao Crnu Goru na svjetskoj listi ekoloških manifestacija, sa sjedištem Italiji, koja okuplja neke od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala i time učinio GMIFF međunarodno prepoznatim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Izvršni producent ovogodišnjeg IV izdanja GMIFF-a biće Centar za kulturu Žabljak u saradnji sa CEZAM-om, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, UNDP-a, medijskog sponzora RTCG i drugih.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR