10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završena "Mojkovačka filmska jesen"

Izvor: Foto: Radio Crne Gore

Kultura

Comments 0

Završena "Mojkovačka filmska jesen"

Izvor: RTCG

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Nagrada za najbolju žensku ulogu na 43. Mojkovačkoj filmskoj jeseni pripala je Kristini Stevović za ulogu Jagode u filmu „Granice, kiše“, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen glumac Janko Popović Volarić za ulogu Alana u filmu „Comic Sans“.

Žiri u sastavu Andro Martinović, predsjednik žirija, Zoran Ilić i Vladimir Pantović, na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala glumca u Mojkovcu, dodijelio je nagrade za glumačka ostvarenja u konkurenciji od šest filmova.

Nagrada za epizodnu mušku ulogu ravnopravno je dodijeljenja: Aleksandru Seksanu za ulogu Braca u filmu „Žaba“, Elimra Jukića, koji počiva na izuzetnim glumačkim interpretacijama; i Momu Pićuriću za ulogu Momčila u filmu „Granice, kiše“, glumcu koji na diskretan, a upečatljiv način postaje zaštitni znak savremenog crnogorskog filma.

Nagrada za epizodnu žensku ulogu pripala je Mariji Pikić za ulogu Marije u filmu „Meso“, Saše Hajdukovića, Marija Pikić je, zahtjevnim glumačkim sredstvima, uspjela da u filmu i TV seriji istog naziva izdvoji svoj lik iz niza karaktera izgubljenih u surovoj i sirovoj svakodnevnici.

Specijalno priznanje dodijeljeno je Neđeljku Miloviću za ulogu Luke u filmu „Granice,kiše“, Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara. Neposrednost kojom podsjeća na mlade junake iz filmova francuskog novog talasa doprinosi utisku autentičnosti slike jednog podneblja i vremena.

Žiri je izrazio pohvale za Mihaila Milovića za ulogu Jovana i Silmi Mahmuti za ulogu Milice u filmu „Zlogonja“, Raška Miljkovića, koji nam na najbolji način vraća žanr dječejeg filma. Mladi filmski dvojac sa prividnom lakoćom u svijet mašte travestira ozbiljne životne situacije.

Žiri dalje konstatuje da je i ovako sužen izbor pokazao raznolikost filmskih izraza i nove načine preispitivanja stvarnosti u kojoj živimo.

Sa druge strane, u ovom odrazu aktuelnog trenutka u kinematografiji na našem zajedničkom jeziku, primjetan je nedostatak filmova sa izrazitom zastupljenošću ženskih uloga.

Janko Popović Volarić, publici i žiriju se obratio putem linka jer ga je, kako je kazao, visoka temperatura spriječila da dođe u Mojkovac.

„Nadam se da će se uakzati prilika da dođem u Mojkovac upoznam taj lijepi grad i uživo se zahvalim na vrijednoj nagradi“, poručio je Volarić.

Kristini Stevović ovo je treća nagrada koju dobija u Mojkovcu, zbog čega je jako zahvalna žiriju i publici.

„Sigurna sam da ću u jednom trenutku baveći se ovim lijepim pozivom biti u prilici da Mojkovac i u druge gradove na sjeveru doživljavam kao meke kulture, ne samo jednom godišnje“, istakla je Stevović.

Direktorica Festivala, Ljilja Jokić zahvalila se svim učesnicima manifestacije, kako akterima tako i onima iza zavjese bez kojih ovogodišnji festival ne bi bio tako uspješan.

Podsjećamo na ovogodišnjem Festivalu glumca, koji je počeo 24. septembra prikazani su filmovi u dječjem, dokumentarnom i takmičarskom programu. U sklopu Festivala predsavljena je monografija „Naod“ i otvorena izložba Međunarodna likovna kolonija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR