15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podgoričanka s misijom: Sjediniti harmoniku, ženstvenost i urbani izraz

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Podgoričanka s misijom: Sjediniti harmoniku, ženstvenost i urbani izraz

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Uprkos moru savremenih muzičara koji sevdahu daju novo ruho i ruše mit o harmonici kao jednostranom instrumentu, klišei su i dalje prisutni. Takođe, uz desetine izuzetnih izvođača koji promovišu klasiku i oblikuju dobar ukus, muzička vrijednost većini je i dalje daleka. Uz sve to, predrasude još i mahom isključuju rad umjetnica kao nešto vrijedno pažnje.

Mladi duo Instrumental story, koji čine Podgoričanka Amela Frljučkić i Sarajka Lamia Semić krči put kroz sve te konvencije. Predstavljamo vam njihovu obradu pjesme „Tamburalo momče u tamburu“, koja je upravo snimljena. Nije ovo prvo djelo neobičnog dvojca, jer spremaju CD sevdaha u sopstvenim aranžmanima, ali jeste prvo ekranizovano uz pomoć reditelja Adisa Novića. Ovu poznatu sevdalinku odabrale su, kažu, kako zbog divne melodije tako i zbog veoma romantičnog teksta koji dočarava najtananija ženska osjećanja.

Mlada, nagrađivana pijanistkinja i kompozitorka Lamia Semić, takođe i nastavnica klavira i muzikalnosti u plesu i njena koleginica, magistar harmonike (a uskoro i magistar politikologije) Amela Frljučkić predano rade na sebi i njeguju talente. To je poprilično jasno i iz svih ovih zvanja i titula, ali njihovu svestranost, volju za usavršavanjem i muzikalnost treba da vidi i široka javnost. Zato su, kaže nam Lamia, instrumentalnu priču počele sa željom da urade nešto drugačije i ostave trag u muzičkoj umjetnosti.

„Jedan od naših ciljeva jeste i uticanje na obrazovanje stila i ukusa. Jasno je da postoji mnogo izvođača koji promovišu muziku koja nema vrijednost i da oni imaju veliku podršku na putu ka uspjehu“, kaže ona.

Kao pedagog navodi da se ipak nada „da će svojom muzikom uspjeti osvojiti srce publike, te da će i djeca rado posjećivati naše koncerte“.

Uporedo sa intenzivnim pripremama za njihov autorski CD, Lamia vježba za solističke nastupe, svira u bendu, komponuje i aranžira. Naša sugrađanka uvjerena je u boljitak, kako za nju, tako i širu zajednicu.

„Apsolutno vjerujem da će publika osjetiti ono što radimo i spoznati kvalitet. U ovaj projekat i Lamia i ja smo uložile svo naše znanje, volju i ljubav. Bezbroj je proba iza nas i dugih dana provedenih uz instrument. Uvjerenja sam da promjene dolaze od pojedinaca, tako da je ovo moja promjena koju želim da vidim u svijetu - da se sluša muzika koja ima istinsku vrijednost“, kaže Amela Frljučkić za Antenu M.

Uspjeti u muzici, a ne dozvoliti da industrija samelje nedvojbeno je teško svima, ali ženi još teže. 

„Kada nekome kažem da sam pijanistkinja i kompozitorka, uglavnom me pitaju čime se inače bavim, zašto ne pronađem “pravi posao”, zašto komponujem, zar nije već dovoljno muzike napisano…“, kaže Lamia.

Činjenica je, dodaje, da ipak postoje neke jako negativne situacije sa kojima će se samo žena susresti.

Amela prolazi kroz iste poteškoće, objašnjavajući da su harmonikašice koje se bave izvođaštvom jako malo zastupljene u javnosti i pritom ne misli samo na Crnu Goru već na širi region.

Sve im je ovo, kažu u razgovoru za naš portal, motiv više da ne odustaju od snova i inspiraciju traže u onima koji umjetnost razumiju ne tražeći materijalnu korist od nje.

U konačnom, i nakon sjajnih izvođača sevdaha koji su se približili čak i ukusima koji su više naginjali džezu i popu ili muzičara koji su pokazali da je harmonika svestran i moćan instrument, posla na osvješćivanju i dalje ima.

„Tradicionalna muzika generalno je nepresušan izvor inspiracije za veliki broj muzičara, i veoma je interesantno da bez obzira na to koliko ljudi prerađuje sevdah uvijek postoji mogućnost za nešto novo i kreativno. Ovo je razlog zbog kojeg sam se pored klasične muzike odlučila i za aranžiranje i izvođenje sevdaha. A kada je posrijedi percepcija harmonike kao instrumenta za narodna okupljanja, ne smatram da se razbila ta slika, jer se svakodnevno srijećem sa istim, i smatram da je pred svim harmonikašima/šicama koji se bave umjetničkom muzikom dug i ambiciozan put uništavanja tih stereotipa“, zaključuje Amela.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR