7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Squid Game sa psihologom

Agitpop

Tag Video
Comments 0

Squid Game sa psihologom

Autor: Jelena Đurović

  • Viber

Južnokorejska serija koja je prevazišla i najluđa očekivanja, Squid Game je najveći hit ove godine. Finansijski, ovo je najveća zarada za novu seriju ikad, NEtflix je uložio oko 22 miliona a zaradiće 900. Kako kaže autor i reditelj Hvang Dong Hjok ni on nije očekivao ovoliki haos niti je planirao drugu sezonu. Želeo je da posle serije snimi igrani film mada je trenutno na njemu i veliki pritisak da se isprati ovaj uspeh – u kontaktu je sa fanovima i vrlo je moguće da će nastavak delimično biti i user generated, tj. da će ljubitelji serije iz celog sveta delimično predlagati i davati ideje, nešto kao „odaberi svoju pustolovinu“. Hvang Dong je inače uvaženi južnokorejski reditelj sa četiri veoma popularna filma iza sebe. Ima 50 godina a na seriji Squid Game je radio od 2009.

U nekoliko zapadnih zemalja kao i na Bliskom Istoku je otkriveno da deca i tinejdžeri pokušavaju da se igraju igrara koje podsećaju na „Squid Game“. U toku je pisanje magistarskih radova na temu zašto je ovo fenomen kakav jeste a osnovne premise serije su klasno društvo, kapitalizam, borba za opstanak i bliskost koja ponekad i ubija.

Oglasila se i severnokorejska propagandna agencija (jedna od junjakinja je prebegla upravo iz ove zemlje), pa tako Pjong Jang kaže: „Serija otkriva tužnu realnost zverskog južnokorejskog društva koje dovodi ljude do ekstremnog nadmetanja i brisanja njihove ljudskosti“, navodi severnokorejski sajt.

Rojters podseća da je represivni režim u Severnoj Koreji nametnuo stroge kazne za građane koji uživaju u južnokorejskoj pop kulturi ili se koriste slengom južnih suseda.

Zašto Squid Game u ovom trenutku posle skoro dve godine pandemije nezabeležene u svetskoj istorij? Razgovaram sa Marijom Čanković, psihološkinjom.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR