9 °

max 11 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

11° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

12° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

14° / 10°

Utorak

27.02.

14° / 9°

Srijeda

28.02.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Identitetski istraživački centar (IIC) – nova platforma Antene M

O nama

Comments 12

Identitetski istraživački centar (IIC) – nova platforma Antene M

Autor: Antena M

  • Viber

Od ponedjeljka, 11. januara, našim čitaocima biće dostupan novi sadržaj – Identitetski istraživački centar Antene M.

Ne postoji država čija je istorija tako moćno, u kontinuitetu i sistematski, spolja i iznutra, izložena prisvajanju i prodaji, kao što je istorija Crne Gore; niti ima naroda koji je, na istovjetan način, meta negiranja i asimilacije, kao što su Crnogorci.

Metodologija kojom se ta operacija sprovodi počiva na falsifikatima i propagandi. IIC je još jedan naš odgovor na takvu kampanju: odgovor vjerodostojnim, provjerljivim istorijskim činjenicama i dokumentima.

Na novoj platformi naći će se i neki tekstovi i feljtoni koje smo već objavili na našem portalu, u rubrici Istorija, a koji, djelimično ili u cjelosti, sadrže dotad nepoznate podatke, okolnosti, događaje ili stanovišta bitna za razumijevanje pojedinih perioda istorije Crne Gore.

I budući naslovi, da bi bili objavljeni na IIC, treba da ispune kriterij novog, vjerodostojnog i provjerljivog. Pouzdanost utemeljena na istorijskoj istini i istrajnost u predočavanju fakata, jedini je potencijalno uspješan način borbe protiv moćne mašinerije krivotvorenja i tendencioznih tumačenja crnogorske prošlosti.

Današnji, prvi nastavak mini-feljtona: O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore, primjer je teksta po standardima IIC.

Još smo jednom, dakle, primorani da radimo posao drugih! Onih u koje država ulaže stotine hiljada i milione eura, e da bi se naučno pošteno bavili proučavanjem i zaštitom istorijske i kulturne baštine naše države.

Onih koji, međutim, to ili uopšte ne rade ili, kad rade, najčešće izgleda kao da to čine po porudžbini adresa za koje su Crnogorci izmišljena nacija, a Crna Gora logičan dio „srpskog sveta“.

Još jednom ćemo posao za koji su drugi plaćeni raditi o svom trošku, uz ukalkulisanu dozu neprijateljske vatre, poganstva i primitivizma – redovnih pratećih sadržaja svijesti koja mrzi i negira sve crnogorsko.

No, nadamo se, ovaj put i uz podršku onih kojima je stalo do Crne Gore i do istine o njenom milenijumskom trajanju. Onih koji razumiju da je falsifikovanje njene istorije ključni uslov za postavljanje upitnika iza smisla njenog postojanja u sadašnjosti.

Onih kojima je jasno da je, kod malih naroda, naročito onih koji su izloženi brutalnom negiranju i asimilaciji, red prioriteta drugačiji nego kod onih koji se broje na desetine i stotine miliona: sačuvati identitet u našem slučaju znači sačuvati pravo na suverenu državu, a time i pravo da budeš ono što jesi i da živiš kao slobodan čovjek.

 

 

   

      

 

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

NIKAD VIŠE 1918.

Divna vijest, čestitam čestitim ljudima Antene M! Podrška u svakom slučaju. Ako je potrebna i finansijska, recimo broj da se slanjem SMS-a pošalje novac! Nas najmanje 150000 rodoljuba da po 1 € pošaljemo, Anteni M eto 150000€! Da na simboličan način damo doprinos promociji i čuvanju crnogorskog identiteta!

Vukota

Bravo! Samo kad pogleda čovjek što se radi od Wikipedije i posrbljavanja svega i svačega crnogorskog, pomisli ili je narod kolektivno lud ili imaju specijalne timove za farbanje istorije. Vjerovatno oboje. Napišite negdje kako sve možemo pomoći, pa da se radi.

mne pg

Bravo! Nema predaje, nećemo se u lance vezati!