12 °

max 12 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

12° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

12° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

14° / 10°

Utorak

27.02.

14° / 9°

Srijeda

28.02.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Belan: Obezbijedićemo po 10 miliona godišnje za 17 novih škola, znanje garancija vječnosti Crne Gore

Parlamentarni izbori 2023

Comments 0

Belan: Obezbijedićemo po 10 miliona godišnje za 17 novih škola, znanje garancija vječnosti Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

"Budva je Mediteran, Budva je svijet, Budva je Crna Gora. Budva nije šund, kič, neukus, ksenofobija, već otvoreni um, široki vidici, prijateljstvo i more! Budva je i znanje! Vi ovdje imate Akademiju znanja" poručio je Vatroslav Belan, kandidat LP za poslanika na predstavljanju liste "Zajedno. Za budućnost koja ti pripada." u Budvi.

"Ove godine u Budvi u dvije osnovne škole, formiraće se po 11 razreda đaka prvaka, da bi se organizovala kvalitetna nastava, možda će biti potrebno, ako je uopšte moguće, nastavu organizovati u četiri smjene.  Studije pokazuju da, u odnosu na broj učenika, našoj državi trenutno nedostaje 17 škola. 

Markirali smo taj problem i naravno da imamo odgovor. Bez odgađanja, pristupićemo gradnji većeg broja novih škola i vrtića u Crnoj Gori. Uz obezbjeđivanje nastavka kreditne podrške Razvojne banke Savjeta Evrope i drugih međunarodnih partnerskih institucija, izdvojićemo 10 miliona eura godišnje za ove namjene. Ponavljam godišnje! 

Ovo je vrlo važna tačka u našem programu, koji ovih dana prezentujemo, a koji ćemo sprovoditi kao ključni dio buduće skupštinske većine i evropske vlade", navodi Belan. 

Posebno su, kaže, izdvojili dio koji se odnosi na obrazovanje.

"Nazvali smo ga »Društvo znanja za 21. vijek!« To nam je potrebno. Protiv dezinformacija, podmetanja, falsifikovanja istorije, šunda i kiča se možemo boriti samo obrazovanjem. Obrazovanjem spašavamo našu đecu od naleta populizma i nacionalizma, i gradimo Crnu Goru. 

Uz kreiranje boljih uslova za rad u školama, izvršićemo reformu kurikuluma kako bi se, u pogledu programa i načina rada, proces nastave prilagodio savremenim trendovima. Tradicionalni model obrazovanja koji počiva na memorisanju i prostoj reprodukciji mjenjaćemo u pravcu razvoja kritičkog i kreativnog promišljanja.

Posebno naglašavam razvoj kritičkog i kreativnog promišljanja. Jer ovo prvo će kod naše đece razviti sposobnost da prepoznaju podvale koje bi im se pokušale servirati od strane opskuprnih medija, portala, organizacija i botova, a kreativno promišljanje će ih osposobiti da napreduju u skladu sa vremenom i naučnim dostignućima. 

Znate za izreku »dok laž obilazi svijet, istina tek obuva cipele«. Moramo našu đecu edukovati, osposobiti i pripremiti da laž prepoznaju u njenom nastajanju. Da odmah prepoznaju kada je neko održao predavanje na Oksfordu, a kada ipak takvom tvrdnjom zaobilazi istinu. Tada ćemo tek biti mirni i potvrditi da je Crna Gora vječna!", zaključuje Belan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR