Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogledajte kuda će ići kolektorska mreža, najavljen novi pješački most na Morači

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Pogledajte kuda će ići kolektorska mreža, najavljen novi pješački most na Morači

Glavni grad i DOO Vodovod i kanalizacija predstavili su danas aktivnosti u vezi sa projektom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović podsjetio je da projekat ima više faza a odnose se na  izgradnju glavnog kolektora, izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao i proširenje sekundarne kanalizacione mreže. Kako je naveo pri kraju je izrada tehničke dokumentacije i da se uskoro očekuje realizacija projekta.

“Ovaj projekat se sastoji iz nekoliko cjelina. Najvažniji je sam preciščivač otpadnih voda koji će se graditi iza Kombinata aluminijuma. Postrojenje se sastoji od tri komponente: prva komponenta je sama filtracija otpadnih voda, zatim dalji tretman kanalizacionog mulja koji će ostati nakon filtriranja i na kraju njegova inseneracija”, objasnio je Vešović.

Posebna cjelina u ovom projektu je, kako je naglasio Vešović,  izgradnja primarnog kolektora dužine pet kilometara u sklopu kojeg će se graditi novi pješaki most na Morači.

“On će omogućiti da se sa desne na lijevu obalu prebaci primarni kolektor. Primarna mreža će pomoći da se aktuelno postrojenje poveže sa budućim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. Izgradnja sekundarne mreže će podrazumijevati 18 km nove mreže i 1500 novih priključaka. Sekundarna mreža će se dominantno graditi u sjevernim prigradskim naseljima Zlatica, Murtovina i Zagorič,  te Koniku dužine 18 kilometara”, kazao je Vešović.

Finalni tender za  izgradnju sekundarne mreže, dodao je, završava se 15. novembra.

Posebno je istakao da se 5.  decembra otvaraju ponude za finalni tender za izgradnju primarnog kolektora. Podsjetio je da su se javile četiri kompanije u predkvalifikacionom pozivu od kojih su se dvije kvalifikovale .

“Dakle na finalnom tenderu možemo da dobijemo samo dvije ponude i vjerujem da u kratkom vremenu donesemo odluku o tome koja će kompanija izvoditi radove i omogućimo početak radova oko Nove godine”, kazao je Vešović koji je i  šef implementacione jedinice za sprovođenje projekta.

Najavio je i skoru proceduru za zaključivanje ugovora za izgradnju mosta sa pridadajućom primarnom mrežom kolektora.

“Za ove tri cjeline logično je da se radovi paralelno izvode dok ćemo za sami sistem za prečišćavanje otpadnih voda morati da sačekamo završetak glavnog izvođačkog projekta i dobijanje građevinske dozvole polazeći od toga da je to složeni inženjerski objekat” kazao je predstavnicima medija Vešović.

Direktor doo „Vodovod i kanalizacija”  Podgorica Filip Makrid je ponovio da se cjelokupan projekat realizuje u nekoliko faza i da će se kvalifikacioni tender za sekundarnu mrežu završava 15. novembra, a već 5. decembra i kvalifikacioni tender za Glavni kolektor i pješački most na Morači, čime se formalno stiče mogućnost sklapanja ugovora sa izvođačima radova i početak fizičke realizacije posla dodajući da će sjutra biti raspisan kvalifikacioni tender za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Podsjetimo, izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom najznačaniji je kapitalni projekat u Glavnom gradu. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 50 miliona eura.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR