14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Podgorici predstavljeno devet novih projekata NVO u vrijednosti od skoro 100.000 eura

Podgorica

Comments 0

U Podgorici predstavljeno devet novih projekata NVO u vrijednosti od skoro 100.000 eura

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Danas je u Glavnom gradu predstavljeno devet novih projekata nevladinih organizacija u vrijednosti od skoro 100.000 eura, čiji cilj je unapređenje kvaliteta života građana i građanki Podgorice.

Sredstva su opredijeljena kao dio podrške civilnom društvu, u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

"Ovo je drugi po redu javni konkurs koji je Glavni grad sproveo u okviru ReLOaD programa, uz primjenu pouzdane metodologije za finansiranje NVO po uzoru na praksu u zemljama članicama Evropske unije. Osim u Podgorici, program se sprovodi u Nikšiću, Tivtu, Kotoru i Pljevljima. Ukupni iznos podrške NVO sektoru iznosi oko 575,000€ (do sada utrošenih i ugovorenih sredstava)", navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković izjavio je da Glavni grad nastoji da na različite načine da doprinos u ovom smislu.

„Nedavno smo imali zadovoljstvo da jednim sličnim povodom upriličimo svečanost i da ozvaničimo početak realizacije osam projekata nevladinih organizacija koji su podržani od strane Glavnog grada u različitim oblastima, tako da mi osim kreiranja optimalnog zakonodavnog okvira koji bi bio stimulativan za ljude koji se bave ovim važnim poslom za grad i za državu, nastojimo da organizacijama koje se ističu svojom ozbiljnošću i koje se na taj način preporučuju kao partneri Glavnom gradu, direktno finansijski pomognemo.

U okviru konkursa koji sam pomenuo podijelili smo 40.000 eura, a naš doprinos u okviru RELOAD projekta je 10.000 eura. Organizacije civilnog društva omogućavaju horizontalnu integraciju, da se ljudi koji slično razmišljaju, koji imaju slične probleme i žele slične stvari povežu, okupljeni oko tih ideja.

Ta vrsta društvene mreže je zapravo najbolji temelj za razvoj pravne države, za razvoj efikasnih institucija i razvoj demokratskog društva, a mi kao Glavni grad smo veoma ponosni na to što i na ovaj način dajemo konkretan doprinos u tom smislu”, zaključio je Vuković.

Herman Špic, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Podgorici istakao je da ReLOaD program predstavlja inicijativu u okviru koje brojni partneri neumorno rade na jačanju participativne demokratije i procesa EU integracija u Crnoj Gori.

„Svi projekti koji su odabrani i finansirani u okviru ReLOaD programa promovišu vrijednosti Evropske unije i daju konkretan doprinos društvenoj inkluziji, zaštiti životne sredine i unapređenju kulturnih sadržaja. Ovo blisko partnestvo između nevladinog sektora, građana i službenika, zapravo zbližava javnu upravu i lokalnu zajednicu. Vaši projekti svjedoče o snazi ovog saveza, gdje se zajedničkim snagama djeluje u pravcu rješavanja pitanja od značaja za kvalitet života ljudi,“ zaključio je Špic.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori ukazala je na značaj ovog programa za lokalne zajednice i stanovništvo: „Rezultati ReLOaD programa najbolje se vide kroz brojke: u prethodne tri godine podržano je ukupno 48 lokalnih inicijativa koje su direktno uticale na živote oko 7.000 ljudi, mahom onih najranjivijih – mladih, osoba sa invaliditetom i žena.

Istovremeno, procjenjuje se da je putem tradicionalnih i društvenih medija program dosegao i inidirektno uključio preko 50.000 ljudi.“ Gašparikova je ovom prilikom istakla ulogu NVO kao ključnih aktera koji zastupaju glas i potrebe građana i ujedno se zahvalila i partnerima iz Glavnog grada na kontinuiranom unapređenju transparentnosti u finansiranju civilnog društva iz lokalnog budžeta.

Komisija za raspodjelu sredstava odabrala je devet najboljih projektnih predloga koji će biti finansirani u okviru ReLOaD programa u Glavnom gradu Podgorica:

• „Programi podrške roditeljstvu u zajednici ” – NVO Roditelji, u iznosu od 10.961 eura. Cilj projekta je unapređenje uslova za zdrav rast i razvoj djece bez nasilja u porodici, kroz podršku roditeljima u uspostavljanju alternativnih, nenasilnih modela vaspitanja djece;


• „Zanatska akademija – Green craft ” – NVO Unija mladih preduzetnika Crne Gore u iznosu od 11.935 eura, koji je usmjeren na smanjenje nazaposlenosti mladih u Glavnom gradu kroz jačanje motivacije za pokretanje biznisa u oblasti zanatstva i sticanje novih vještina, posebno tradicionalnih zanata;


• „Podrška porodici u riziku za nesmetan rast i razvoj djeteta ” – NVO Centar za prava djeteta Crne Gore, u iznosu od 11.199 eura, koji je usmjeren na pružanje podrške porodicama u riziku kako bi se osigurao nesmatan razvoj djece i unapređenje svijesti u sektoru zdravstva i socijalne zaštite;


• „Upoznaj Rome i presudi – UROP” – NVO Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“ u iznosu od 10.215 eura, čije aktivnosti će doprinijeti edukaciji sredjoškolaca o kulturi Roma, ali i opštoj informisanosti javnosti o romskoj zajednici;


• „Rijeke bez otpada za ljepši Glavni grad” – NVO Green Home, u iznosu od 10.540 eura, koji će djelovati na poboljšanju vodenih i obalnih ekosistema rijeka Glavnog grada putem otklanjanjanja postojećih nelegalnih odlagališta na obali Ribnice, sadnjom i postavljanjem mobilijara na obali Morače, itd.;


• „#PodgoricaMovieTime” – Centar za omladinsku edukaciju, u iznosu od 10.789 EUR, kojim će se promovisati filmska kulura u okviru omladinskih klubova, jačati filmska pismenost i podsticati kultura raznolikosti;


• „Razvoj digitalne inteligencije“ – Digitalizuj.Me, u iznosu od 10,381 EUR, koji će pomoći djeci da odgovorno i bezbjedno koriste digitalne tehnologije, sa ciljem podizanja nivoa digitalne inteligencije i suzbijanja nasilja na internetu;


• „Održiva urbana mobilnost u sredjnim školama u Podgorici“ – Biciklo.me, u iznosu od 11.430 EUR, koji će istražiti uslove za razvoj e-mobilnosti u srednjim školama i podstaći učenike da praktikuju različite aktivnosti- poput pješačenja, biciklizma i javnog prevoza, istovremeno jačajući svijest o smanjenju zagađenja životne sredine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR