25 °

max 30 ° / min 21 °

Četvrtak

06.08.

30° / 21°

Petak

07.08.

30° / 21°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

33° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljen priručnik o bolesti zavisnosti

Izvor: Foto: Antena M

Podgorica

Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Predstavljen priručnik o bolesti zavisnosti

Problem upotrebe psihoaktivnih supstanci globalni je problem prisutan i u našem društvu.

Sekretarijat za socijalno staranje prepoznao je značaj prevencije pa je sa partnerima pripremio i štampao priručnik o bolestima zavisnosti, saopšteno je iz PG Biroa.

Sekretar Ivan Terzić kazao je da je priručnik namijenjen i roditeljima i djeci iz osnovnih škola i adolescentima jer, kako je istakao, od najranijeg uzrasta treba da se bavimo ovim problemom.

Dijana Milošević, psihološkinja iz Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Kakaricka gora, koja je učestvovala u izradi priručnika, istakla je da je obaveza svih prevencija bolesti zavisnosti.

"Ono na čemu stručnjaci stavljaju sve veći akcenat je ne samo da upoznamo djecu sa vrstama psihoaktivnih supstanci i samim posledicama njihovog korišćenja već da radimo na razvijanju socijalnih vještina kao značajnim mehanizmima zaštite od ulaska u bolest zavisnosti”, dodala je Milošević.

“Iako živimo u eri medija i interneta gdje roditelji imaju veliku mogućnost da saznaju dosta informacija o samim supstancama i njihovom dejstvu na organizam, ono što roditeljima često nedostaje je da znaju šta da rade kada uoče da njihovo dijete ima problem bolesti zavisnosti ili kada uoče da je njihovo dijete počelo da konzumira psihoaktivne supstance. Akcenat u priručniku je na nedoumicama koje roditelji mogu da imaju u tim trenutcima”.

Direktor podgoričkog Dječjeg saveza Aleksandar Milošević, na predstavljanju priručnika pod nazivom “Ovo treba da znaš”, istakao je značaj zdravog razvoja naših najmlađih. Iz tog razloga, u saradnji sa nevladinom organizacijom Preporod organizovali su obuku 30 najboljih dječjih instruktora kako bi stekli zvanje takozvanog “anti-dop” ambasadora.

“Ta znanja oni će iskoristiti i prenositi ih na najbolji način kako bi djecu upozorili na pošasti savremenog doba kakve su bolesti zavisnosti kao alkohol, narkotici, cigarete”, istakao je Milošević.

Jovan Bulajić iz NVO “Preporod” kazao je kako očekuju da tih 30 mladih ljudi u direktnom kontaktu prenose stečena znanja svojim vršnjacima.

Jedan od njih je i Mitar Paunović koji je kazao da su kroz obuku mnogo toga naučili.

“Mi ćemo tokom cijele godine kroz obrazovanje i svakodnevnu komunikaciju sa našim vršnjacima uticati na problem koji donose psihoaktivne supstance ali i na okolnosti koja doprinose našoj omladini da to iskušenje nažalost prihvate”.

Sa njim je saglasna i Maja Plazinić, takođe polaznica obuke koja je održana početkom mjeseca. Uputila je jasnu poruku.

“Mislim da ni roditelji nijesu svjesni da njihovo dijete može doći u iskušenje da proba neku psihoaktivnu supstancu. Uvijek  će reći: “To moje dijete ne bi nikad”. Griješe u tome i mi smo tu da djelujemo i pokušamo da pomognemo. Mislim da najbolje to možemo da uradimo mi, jer smo vršnjaci koji znaju više od njih o štetnosti psihoaktivnih supstanci”.

Sa konferencije za novinare organizovane ovim povodom poručeno da  se planira se distribucija priručnika svim podgoričkim osnovcima a biće održana i predavanja na temu bolesti zavisnosti. Cilj je odvratiti naše najmlađe od upotrebe psihoaktivnih supstanci i da se posvete zdravim stilovima života.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR