10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Glavni grad odgovorio URA: Nećemo podleći amaterskim pokušajima medijskog pritiska

Podgorica

Comments 0

Glavni grad odgovorio URA: Nećemo podleći amaterskim pokušajima medijskog pritiska

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Nakon tvrdnji URA da je DUP-u “Zagorič 1 – Dio zone A“ prestao da važi 2. avgusta 2018., te najava da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, kako bi osporila navedeni član planskog dokumenta, oglasili su se iz Glavnog grada. 

"Saglasno članu 11 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata “Planski dokumenti evidentiraju se i objavljuju u registru planskih dokumenata”. Istim članom je propisano da predmetni registar vodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma.
Uvidom u Registar može se konstatovati da je na današnji dan, Detaljni urbanistički plan “Zagorič 1-dio zone A”- izmjene i dopune iz 2013. godine, važeći", navedeno je u saopštenju. 

Sadržaj Registra je kako navode, u potpunosti, javan i lako provjerljiv na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"U prethodnom periodu, Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj se obratio nadležnom Ministarstvu po pitanju važenja određenih planskih dokumenata, ali i, konkretno, DUP-a “Zagorič 1-dio zone A” – izmjene i dopune, iz 2013. godine.
Aktom br. 08-350/19-3587 od 26. septembra 2019. godine nadležno Ministarstvo je dostavilo izjašnjenje kojim je jasno i precizno navedeno “Odredbom člana 218 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je stupio na snagu 14. oktobra 2017. godine, propisano je da se do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore, primjenjuju važeći planski dokumenti donijeti do stupanja na snagu ovog zakona odnosno do roka iz člana 217 ovog zakona”. Istim izjašnjenjem se dalje navodi “Prema tome, DUP “Zagorič 1-dio zone A” u Podgorici, je bio važeći planski dokument na dan stupanja na snagu navedenog Zakona i, po tom osnovu je evidentiran i objavljen u Registru planskih dokumenata koji vodi ovo Ministarstvo”.

Dakle, radi se, kako poručuju iz Glavnog grada" o još jednom u nizu dokaza diletantizma pripadnika podgoričke URA-e".

"Nadležne u Glavnom gradu, međutim, ovakva demonstracija površnosti i neznanja ne čudi, budući da od građevinskog biznisa pripadnici ove političke grupacije nemaju vremena da prisustvuju sjednicama gradskog parlamenta i na taj način opravdaju povjerenje koje im ukazuje sve manji broj građana.

Na kraju, kako bismo, za razliku od pripadnika podgoričke URA svoje tvrdnje valjano i potkrijepili, dostavljamo izjašnjenje MORT-a i izvod iz registra, a našim kolegama iz URA poručujemo da, kao i do sada, nećemo podleći amaterskim pokušajima medijskog pritiska, već nastaviti posvećeno da radimo u korist svih građana Podgorice koji će znati kako da nam zahvale kad za to dođe vrijeme", saopšteno je iz Glavnog grada. 

URA: Radovi na Gorici nezakoniti, DUP istekao još 2018. 

Kako je ranije danas saopšteno iz URA, radovi na probijanju ulice u podnožju brda Gorica, zbog kojih bageri i pikameri već danima odvaljuju djelove brda i kidaju brojno drveće, izvode se prema nevažećem DUP-u “Zagorič 1 – Dio zone A“, koji je prestao da važi još 2. avgusta 2018. 

"Zbog toga pozivamo Glavni grad da odmah i bez odlaganja zaustavi sve navedene nezakonite radove do donošenja novog plana, jer svojim nezakonitim djelovanjem nanose veliku štetu brdu Gorica i životnoj sredini", saopšteno je ranije iz podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA.

Podgorička URA je najavila da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, kako bi osporila navedeni član planskog dokumenta kojim je Glavni grad “lukavo i perfidno pokušao da produži važenje navedenog DUP-a, mimo zakona i ranije prakse“.

URA je, ranije pozvala čelnike Glavnog grada da odmah obustave nezakonite radove na Gorici, kako “ne bi došli u situaciju da se protiv njih podnose krivične prijave ukoliko Ustavni sud ospori navedene odredbe“.

"Pozivamo gradonačelnika Vukovića i sve nadležne instance u Glavnom gradu da odmah, bez odlaganja i bespotrebne pravne gimnastike obustave štetne radove na brdu Gorica, do trenutka donošenja novog planskog dokumenta. Ukoliko se radovi ipak nastave, a Ustavni sud opet presudi protiv odluka gradske uprave i stavi van pravne snage navedene odredbe, moraće da odgovaraju zbog nanijete štete, nesavjesnog djelovanja i osionog nezakonitog postupanja. Odustanite, dok ne bude kasno“, saopštila je podgorička URA.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR