Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mahmutovom trobojkom, po tarabama i zidovima, protiv crnogorskog orla

| Postavio/la: Antena M

Mahmutovom trobojkom, po tarabama i zidovima, protiv crnogorskog orla

Protesti protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti polako se pretvaraju u poricanje prava Crne Gore na suverenost, pa,sljedstveno, i na državne simbole. Ili, barem, na simbole koji nijesu jasna asocijacija na srpstvo, kao šetačima jedini prihvatljiv identitetski predznak.

Pokusaj simboličnog ubistva crnogorske zastave, istaknute na našoj Ambasadi u Beogradu, dobio je svojevrstan nastavak kroz akciju oslikavanja trobojke, sa ili bez dodataka, po tarabama i zidovima diljem Podgorice. Moguće i drugih crnogorskih gradova?

Racionalno objašnjenje za takvu privrženost zastavi koju je dizajnirao turski sultan Mahmut II ne bi bilo lako pronaci. Ali, iracionalno bi - ono se "krije" u mržnji prema svemu što simbolizuje državu u kojoj su šetači rođeni, pa i prema zastavi pod kojom su ginuli i njihovi preci.

Pozitivno pravo ovu subverzivnu, antidržavnu djelatnost definiše kao prekršaj. Možda bi zakonodavci mogli da razmisle i pooštre sankcije ili promijene kvalifikaciju ovog nedjela?

Dok edukacija ne iskorijeni neznanje, na bezobrazluk je legitimno reagovati oštrom kaznom.

Komentari

gluvi ka top,

Risto vam je rekao da se MOLITE, a ne da molERIŠEte!!!

Blazo,

@Bodin, Ti si smeten covjece, u svakoj kuci imas podjelu. Ne budali nego smiri dozivljaj

Mne07,

Srbin u CG nikada nije postojao, uglavnom su to ili dosljaci ili posrbice koje su prihvatile Srpstvo. Raznim djelovanjima Srbije poceli su da se javljaju oni koji sebe nazivaju srbima. Ovo svakom moze dnk da pokaze. Ako koza laze rog ne laze. Zato neka se smire ove posrbice i ne glume cetnike

Crna Gora jedina,

Koliko je meni njih žao, ljudi puni zlobe, prezira i oni žele nešto da uspostave.. Crna Gora je naša, mi ćemo je braniti. Nemoj mi da ustanemo da vidite koliko nas je !

Mister No,

Ma ta trobojka datira jos od 18. vijeka nakon Francuske revolucije kada je bilo jacanje narodnih pokreta u Evropi medju kojima je bio i srpski. To simbolise bratstvo, jednakost i slobodu. Sultan je tim odredbama priznao samo oslobodjenje i nezavisnost srpskih ustanika.

Vojvodina,

@Osmogrk To je tačno, ali Sultan nije dozvolio tu. Previše ličela na francusku revolucionarnu, pa im je on lično dizajnirao i poslao fermanom decembra 1835 godine...

Istina,

@smaks , muka mi je kad mu čujem onaj glas, jest jad i tuga i veliko ZLO.Jurišničkim govorom zavodi dokoni narod, pogotovo one labilnije i eto rulje koja je u stanju svašta učiniti...

Boško Agram,

Vala bi se Mahmud iznenadio... Zastave najodanijih njegovih izmećara vijaju se diljem zemlje najjunačkijih njegovih protivnika. "Zar te tvoja prošlost slavna tako brzo napustila, il' je hrabrost opjevana izmišljena priča bila?"

58SINDON,

@Bodin, Prijatelju u pravu ste! Oni misle da su Crnogorci jeftini, ponizeni, kao papucari, znate li oni su dosli kao srbijanske izbjeglice iz Hercegovinu, Hrvatsku glasovali protiv Crne Gore.

Ostavi komentar

0/300